Часове преди церемонията по връчването на “Златната топка” Лионел Меси показа защо е смятан за най-добрия футболист в света - победен гол и блестяща игра в дербито с Атлетико Мадрид. Барселона победи с 1:0 на “Уанда Метрополитано” след гол на гениалния аржентинец в 86-та минута. Това бе 9-то попадение на Лео в Ла Лига този сезон и първо негово на новия стадион на Атлетико. 

Двубоят не бе никак лесен за каталунците, след като домакините удариха греда и бяха разочаровани да видят изящните намеси на Марк-Андре Тер Стеген през първото полувреме. Жерар Пике също удари гредата, но в края на мача като по чудо се измъкна от втори жълт картон. Двубоят ще бъде запомнен и със завръщането на Антоан Гризман на "Уанда Метрополитано". 

Победата върна Барселона на върха в класирането с 31 точки, колкото има и Реал Мадрид. Каталунците обаче имат по-добра голова разлика. Атлетико Мадрид е на 6-та позиция с 25 т.  

През първото полувреме каталунците владееха повече топката, но голяма част от головите положения бяха пред вратата на Тер Стеген. Още в 7-та минута Атлетико като по чудо не поведе, след като Марио Ермосо центрира остро, топката се отклони в крака на Жуниор Фирпо и излъга Тер Стеген. Кълбото обаче се отби в страничната греда и излезе. Добрата игра на домакините продължи и в 16-та минута Фелипе също изскочи на стрелкова позиция, но и той не показа точен мерник. 

Грандиозният пропуск бе за Ермосо в 20-та минута. Защитникът получи превъзходен пас от Жоао Феликс и стреля от въздуха. Тер Стеген обаче се намеси невероятно и отрази. Малко след това удар на Ектор Ерера мина на сантиметри от страничната греда. 

Първата по-стойностна атака за Барса бе в 21-та минута, когато Лео Меси проби по лявото крило, пусна остър пас, а Луис Суарес пропусна технично към Иван Ракитич. Хърватинът обаче стреля слабо и Ян Облак отрази без особени проблеми. Десетина минути по-късно и Суарес стреля фалцово, но над гредата. 

В 40-та минута Тер Стеген направи ново впечатляващо спасяване, след като отрази удар с глава на Алваро Мората. На отсрещната врата Жерард Пике също изпрати хубав изстрел с глава, но топката се отби в напречната греда. 

Втората част започна равностойно, като в началните минути Антоан Гризман пропусна за Барса, а малко след това изстрел на Томас бе блокиран. След час игра и Меси изскочи на стрелкова позиция и стреля от границата на наказателното поле, но Облак отрази с мъка, а след това захлупи топката пред погледа на Суарес. Самият уругваец пропусна прекрасна възможност да изведе Барса в резултата в 63-та минута. След мълниеносна контраатака Сержи Роберто центрира от дясното крило, Гризман пропусна топката, но ударът на Суарес без подготовка попадна право в обсега на Облак. 

Контраатаките на каталунците продължаваха да вещаят опасност и в 69-та минута като по чудо една от тях не доведе до гол. Лионел Меси проби мощно през центъра, като опитите на защитниците на домакините за нарушение срещу аржентинеца не сполучиха. В крайна сметка Лео разтегли към Суарес, който намери на далечната греда Гризман. Французинът обае стреля много неточно от въздуха.

В ответната атака Жерар Пике се измъкна сериозно. Защитникът влезе грубичко в краката на Алваро Мората. Домакините поискаха втори жълт картон за Пике, но реферът Матео Лаос не реагира. Малко след това Анхел Корея изостри събитията в наказателното поле на Барса, но топката бе избита някъде около голлинията. 

Така се стигна до 86-та минута, когато Лео Меси увенча прекрасната си игра с победен гол. Аржентинецът пое топката по дясното крило, напредна към центъра и размени двойно подаване с Луис Суарес. От границата на наказателното поле Меси изпрати страхотен фалцов удар и не остави никакви шансове на Облак с 9-тия си гол в Ла Лига този сезон.

Атлетико Мадрид - Барселона 0:1 

0:1 Лионел Меси 86’

Атлетико Мадрид: Облак, Трипиър, Фелипе, Ермосо, Саул, Корея (73 - Лемар), Ерера (87 - Лоди), Томас, Коке, Феликс (66 - Витоло), Мората

Барселона: Тер Стеген, Фирпо, Лангле, Пике (83 - Юмтити), Роберто, Ракитич, Де Йонг, Артур (73 - Видал), Гризман, Меси, Суарес