Универсалният футболист на Барселона Сержи Роберто е сред най-важните играчи на отбора. Той не блести с нещо особено като качества, но винаги дава всичко от себе си и може да запълва "дупки" във всяка зона от терена.

Именно способността и готовността на Роберто да играе на почти всеки пост го прави толкова ценен на стадион "Ноу Камп". Той е изцяло отборен играч и в него няма капка егоизъм.

През 2009 година Сержи прави своя дебют за Барса Б. Тогава е едва на 17 години и Луис Енрике го пуска като ляв полузащитник. Лучо започва да го пуска на всяка позиция, с изключение на вратарския пост.

При победата с 1:0 над Гранада миналия уикенд Роберто действаше като десен централен защитник в схемата на новия треньор Кике Сетиен с трима в отбрана. Твърде вероятно е експериментите да продължат и занапред, но се очаква халф-бекът да бъде титуляр до края на сезона.

За Сержи веднъж Луис Енрике беше казал: "Той е страхотен, пускал съм го и като фалшива деветка. Справя се навсякъде, не съм го пробвал само като вратар". А може би за разнообразие Роберто трябва да сложи ръкавиците в мач без значение, за да запълни колекцията си от постове.

Дебютът на Роберто за първия отбор на Барса беше шеметен: срещу кръвния враг Реал Мадрид, на полуфиналите на Шампионската лига през 2011 година. Той влезе като резерва на мястото на Давид Вия и игра като ляво крило. С доста добра успеваемост.

В следващите сезони Сержи действаше най-вече като десен полузащитник и десен бек. През ноември 2015 година испанецът игра феноменално срещу Реал Мадрид на "Сантяго Бернабеу" и подаде за един от двата гола на Луис Суарес за гръмката победа на каталунците с 4:0.

Сержи има мачове и като опорен халф, може да действа по двете крила и то както в дефанзивен, така и в офанзивен план. В ролята на десен бек бързакът влиза на старта на сезон 2015/16, когато Дани Алвеш получава контузия  и е налаган на тази позиция. Тенденцията продължава през следващия сезон, когато кариоката вече не е част от тима.

Роберто е силен в задържането на топката, има добър поглед върху играта и не спира да тича. Освен това за защитник има завидна техника.


Материал на вестник "Спорт"
Превод на Gol.bg