Най-голямата легенда на българския футбол Христо Стоичков се заяде с Хосеп Гуардиола за треньорския престой на испанеца в Барселона.

Според носителят на Златната топка за 1994 г., каталунците са щели да постигнат успехите си между 2009 и 2014 г. с или без Пеп, защото са разполагали с невероятен състав. 

"Барселона вече беше готов отбор. Работата на Пеп беше лесна, тъй като той имаше перфектно структуриран отбор и юношеска система", заяви Стоичков. 

"Франк Рийкард създаде отбора, Пеп го пое. Впечатляващи неща щяха да бъдат постигнати с или без Пеп. Имаше много малки детайли, които Гуардиола трябваше да поправи, за да стане машина този отбор", завърши легендата на Барса и България. 

Гуардиола прекара 4 чудесни години на "Камп Ноу". В тях каталунците спечелиха  впечатляващите 14 трофея, включително два требъла 6 купи за един шампионат.

В състава на каталунците блестяха Лео Меси, Андрес Иниеста, Шави Ернандес, Дани Алвеш и редица други звезди. От академията пък непрекъснато идваха невероятни таланти като Серхио Бускетс, Педро Родригес и др.