Треньорът на Барселона Кике Сетиен е под голямо напрежение и едва ли ще запази поста си след края на сезона заради незадоволителни резултати. Каталунците са на прага на нулев сезон в Испания, при подобна игра едва ли ще имат големи шансове и в Шампионска лига през август. Но кои са най-слабите треньори в историята на Барса и ще се нареди ли Сетиен до тях? Вижте избора.

ХЕНЕС ВАЙСВАЙЛЕР (1975-1976)

Вайсвайлер пристига на "Ноу Камп" със солидна визитка, но нещата не му се получават. Тъкмо е спечелил Купата на УЕФА като треньор на Борусия Мьонхенгладбах, има също така две титли в Бундеслигата на сметката си, но и големи обувки, които трябва да запълни начело на Барселона. Да наследиш великия Ринус Микелс няма как да бъде лека задача и Хенес бързо се убеждава в това!
Вайсвайлер се проваля тотално с целта да спечели трофеи. Работата му се усложнява заради конфликт с Йохан Кройф. Звездата на отбора по онова време не харесва никак прекалено стриктните методи на немеца и дори отсича още в началото: "Определено Вайсвайлер не е моят избор за треньор". Настъпва гражданска война, която тресе клуба отвътре, а победителят може да бъде само един. В крайна сметка Вайсвайлер напуска кораба само след един сезон, в който Барса не печели нито един трофей.

ЛАСЛО КУБАЛА (1980)

Ласло Кубала е голяма легенда на Барса като играч. Минава за един от най-славните футболисти на блаугранас. Като треньор има два престоя начело на клуба. Вторият се оказва катастрофален (от май до ноември 1980 година).

Унгарецът запалва спор, защото обявява намерението си да поеме Барса, докато все още ръководи националния отбор на Испания в навечерието на европейското първенство. Затова и провалът му е двоен. Фуриите завършват на дъното в своята група, а нещата за Кубала се влошават още повече в Каталуня. Той губи цели 6 пъти в 13 срещи, а финалният пирон му е забит за Купата на УЕФА - поражение с 0:4 от германския Кьолн.

ЛОРЕНЦО СЕРА ФЕРЕР (2000-2001)

Още преди да е направил официалния си дебют като наследник на Луис ван Гаал, бившият треньор на Бетис предизвиква безпокойство сред играчите с чудния въпрос на каква позиция играе новото попълнение Еменуел Пти.

Звездата Луиш Фиго тъкмо е преминал във вечния враг Реал Мадрид, а Ферер безуспешно се опитва да извлече най-доброто от играча, който уж трябваше да го наследи - Марк Овермарс. Същото важи и за останалите футболисти от състава, който буквално се разпада в Шампионската лига и Купата на УЕФА. Първо го елиминира Лийдс (ШЛ), после и Ливърпул (УЕФА), а уволнението на Ферер идва след позорно поражение с 1:3 от Осасуна, което смъква блаугранас до петата позиция в класирането (април 2001).

ЛУИС ВАН ГААЛ (2002-2003)

Ван Гаал печели две титли и Купата на краля по време на първия си престой начело на Барса, но не можа да повтори фокуса при втория опит. Неговото назначение всъщност е отчаян ход на президента Жоан Гаспар, който отчаяно се опитва да върне успехите на "Ноу Камп". Босът се обръща за помощ към Ван Гаал и със сигурност е съжалил жестоко за избора си. Треньорът предизвиква нечуван хаос, освобождавайки звездата Ривалдо без трансферна сума (въпреки че бразилецът има още една година от своя договор). Заменя го с новото попълнение Хуан Роман Рикелме, който е използван на грешна позиция на крилото (преди това прави име в Бока Хуниорс като плеймейкър).

Агонията с Луис ван Гаал продължава 30 мача, като той печели само 6 пъти в Ла Лига. А в момента, в който Ван Гаал си тръгва, отборът е на 20 точки изоставане от върха и само на 3 над зоната на изпадащите!

ХЕРАРДО "ТАТА" МАРТИНО (2013-2014)

Назначението на Тата Мартино изглеждаше нелогично на фона на традицията в Барса да се залага предимно на собствени кадри, но все пак Тата бе набрал скорост, печелейки титлата в Аржентина начело на Нюелс Олд Бойс. Освен това в негов плюс говореше фактът, че е ученик на футболната философия на Марсело Биелса.

Самият Мартино обаче описва времето си на "Ноу Камп" като пълен провал. Разполага със състав, който е пълен със звезди начело с Лео Меси, но въпреки това изпуска титлата в Ла Лига за сметка на Атлетико Мадрид. Губи и финала за Купата на краля от Реал М. "Нямаше да е провал, ако Барса играеше в своя традиционен стил, но ние не направихме дори това", съжалява Тата Мартино.
След аржентинеца отборът бе поет от Луис Енрике, който веднага успя да спечели знаменит требъл.

Материал на Four Four Two, превод на в-к Тема спорт