НБА ще покори и Африка. За първи път на континента ще се изиграе двубой със звездите от Лигата, макар и благотворителен. 

След почти година планиране, вече е ясно, че на 1 август в Йоханесбург (РЮА), ще се срещнат отбори съставени от играчи с африкански произход, които ще се противопоставят на отбор на света. Билетите вече са продадени. 

Приходите от сблъсъка ще отидат за фондацията на Нелсън Мандела, както и за други подобни организации в страната. Легендата Грег Попович ще води отбора на Африка, а Лайънъл Холинс (Бруклин Нетс) ще е начело на световния тим. 

„Ние работим наистина здраво, за да стигнем до НБА и сега най-после имаме шанс да доведем играта, която обичаме, у дома. Това означава много и може да повлияе на много хора за целия им живот” заяви Луол Денг, който е с произход от Судан и е един от участниците. 

Освен него в отбора на Африка попадат – Серж Ибака (Оклахома Сити) и Бисмак Биомбо (Торонто), чиито корени са от Конго, Янис Антетокубо (Милуоки) и Фестъс Езели (Голдън Стейт), които са от Нигерия, Никола Батум (Шарлът) и Ришар Мба а Мут (Сакраменто) от Камерун, Борис Диао (Сан Антонио) и Жоржи Диенг (Минесота), които са от Сенегал. 

За Света ще играят Крис Пол (ЛА Клипърс), Пау Гасол (Чикаго), Марк Гасол и Джеф Грийн (Мемфис), Брадли Бийл (Уошингтън), Кенет Фарийд (Денвър), Маркъс Смарт и Еван Търнър (Бостън) и Никола Вучевич (Орландо). 

В историята на НБА има големи звезди от африкански произход като Хакийм Олайджуон, Дикембе Мутомбо и Мануте Бол.