Час и половина преди началото на мача в "Амуей Сентър" в Орландо вратата на съблекалнята на Голдън Стейт се отваря и от там излиза най-добрият играч в света. Няколкостотин души се тълпят в коридора, който води към игрището. Всеки иска да се докосне до Стеф Къри, да се снима с него, да получи автограф. Възрастната жена крачи с огромен надпис на главата: "Бог да те благослови, Стеф". Друг фен носи тениска "Спокойно, Къри е тук".

В самата зала няколко хиляди фенове са пристигнали доста преди мача, за да гледат как загрява Къри. Това се случва редовно в последните месеци. Хората просто искат да са близо до гения. Къри се навежда и започва тренировката си. Моментът е хипнотизиращ. Взима топката и започва да я премята зад гърба, през краката, отново и отново. Прилича на човек в транс, който има пълен контрол върху духа и тялото си. Идва време за стрелбата - първо от центъра. Това е част от нещото, заради което всички са в залата. 27-годишният Къри е може би най-добрият стрелец от тройката, който НБА някога е виждала. Неговите стрелби изглеждат почти рутинни. Както пишеше в една статия, Стеф прави невъзможното с небрежност.

Дори само една загрявка в тази обстановка изглежда като нещо специално. В навечерието на финала на Шампионската лига през 2011 г. между Барселона и Манчестър Юнайтед на "Уембли" стотици зрители стояха и наблюдаваха как Иниеста, Шави и Лео Меси играят на "пиян морков" с двама съотборници. Техният контрол, тяхната връзка, любовта им към топката омагьосат. Да гледаш Стеф Къри е абсолютно същото. По време на мач той е като Меси. Ако гледате пет пъти начина, по който Джером Боатенг пада по задник след финта на Меси, това ще ви даде ясна представа какво прави на терена Къри. В момента неговата игра е недостъпна за съперниците му. А да гледаш Воините е като да гледаш Барселона. Дори по-хубаво. Да, на някого това твърдение може да му се стори пресилено.

Ще кажете, че баскетболът е прекалено предвидима игра. Но ако сте гледали Голдън Стейт поне в един мач в последно време, твърдението, че това е най-добрият спортен отбор в света, няма да ви се стори толкова субективно. Тимът е близо до края на редовния сезон и досега е спечелил 53 мача при само 5 загуби, което може да е началото на превръщане на Воините в най-добрия отбор в историята на баскетбола. Ако продължат тази серия, шампионите ще подобрят брадатия рекорд на Чикаго Булс от сезон 1995/96, когато Биковете допуснаха "цели" 10 загуби от 82 мача в редовния сезон. Допреди 2 години никой не смяташе, че това постижение може да падне, но Голдън Стейт крачи уверено към това, воден от своя крал Къри. 

Архитект на всичко това е треньорът Стив Кър. Той е най-добрият шести играч в онзи отбор на Чикаго, а сега е начело на явлението на последните две десетилетия в лигата. Той учи играчите на Уориърс да си подават топката с огромна бързина, точност и целеустременост. Както го прави Барселона. Запитан за сравнението с каталунците, Къри показва излишна скромност. "Да, ние се опитваме да си подаваме топката много бързо и така да налагаме контрол върху мача. Но не съм достатъчно голям фен на футбола, за да правя подобни сравнения." 

Всички в САЩ се вълнуват от пътя на Стеф Къри и Голдън Стейт към защитата на титлата в НБА, дори и президентът. "Къри е най-добрият стрелец, който някога съм виждал. От гледна точка на способността му да изстреля топката във всеки един момент и да го направи точно няма по-добър от него", заяви наскоро Барак Обама. След края на мача в Орпандо Къри стои сам в съблекалнята. Момент на душевен мир след добре свършена работа. Повечето му съотборници вече са в автобуса. Но тълпата отвън продължава да чака Стеф Къри.

Оливър Холт, "Дейли Мейл"