Европейското първенство по баскетбол за мъже започна с изненади, след като два от претендентите за челно класиране Франция и Литва загубиха мачовете си срещу съперници, които се очаква да победят. 

Домакините на мачовете от група А Финландия надвиха Петлите с 86:84 след продължение, след като избраният от драфта в НБА през лятото Лаури Марканен се отчете с 22 точки. 

Французите водеха с 9 точки в средата на последната част, но допуснаха обрат, като 5 секунди преди края на продължението Джамар Уилсън им донесе успеха. Нандо де Коло пропусна тройка със сирената. 

Еван Фурнио водеше Франция с 25 точки, а Де Коло добави 21 и така липсата на Тони Паркър не се усети, но шампионите от 2013-а стартираха с разочароващо поражение. 

В група Б Грузия шокира Литва след 79:77. Торнике Шенгелия поведе победителите с 29 точки и така грузинците си отмъстиха за загубата от съперника на миналия шампионат. 

Ето и останалите резултати от първия ден: Германия – Украйна 75:63, Гърция – Исландия 90:61, Италия – Израел 69:48, Словения – Полша 90:81.