Джеймс Хардън и съотборниците му в Хюстън Рокетс останаха бесни на съдиите след  загубата си от Голдън Стейт със 100:104 снощи. 

Реферите станаха център на внимание със серия спорни отсъждания, за които и Уориърс имаха претенции, но те все пак измъкнаха мача. Недоволството на Брадата обаче бе голямо, най-вече заради някои ситуации, в които при негова стрелба отдалеч съперник поставяше крака си в зоната му на приземяване и така създаваше предпоставки за контузия на гарда, както преди 2 години Заза Пачулия извади Кауай Ленърд по подобен начин. 

„Просто искам равен шанс от съдиите. Това е. Нека те да отсъждат както трябва и ние ще приемем резултатите. Помним какво стана преди време с Кауай и това е нещо, което може да промени цялата серия. Нека да свирят правилно. Просто е“ разочарован бе Хардън, който през редовния сезон бе №1 по нарушения при стрелба от тройката с 95. В мача снощи обаче, получи само един фаул, като в още 5 случая претендираше за такъв. 

„Предпочитам да дам парите си за благотворителност, вместо за глоби. На почивката съдиите ми казаха, че са пропуснали ситуациите с Джеймс, които бяха цели 4 или ни лишиха от 12 наказателни изстрела“ заяви треньорът Майк ДиАнтони. 

В Голдън Стейт обаче смятат, че Хардън умишлено изтласква краката си напред, именно за да търси контакта и да печели нарушения. „Когато се приземяваш на 3 стъпки от мястото, от което стреляш, това не е мой проблем. Ние искаме да затрудним изстрелите. Можем непрекъснато да се оплакваме от реферите, но това е положението“ заяви Дреймонд Грийн, който 7,4 секунди преди края попречи на  изстрел на Хардън, с който резултатът можеше да бъде изравнен. 

В щаба на Уориърс пък бяха недоволни от ударите през ръцете на Кевин Дюрант, които не бяха отсъждани. Крилото все пак вкара 35 точки, с колкото завърши и Хардън, но стрелбата от игра на лидера на Ракетите бе едва 9 от 28. Мач №2 отново ще бъде в Оукланд.