Кауай Ленърд вкара един от най-важните изстрели както в кариерата си, така и в плейофите, за да класира Торонто за финала на Изток в НБА. 

Крилото завърши с 41 точки, като осигури победата над Филаделфия с 92:90  след кош със сирената, с което Раптърс взеха серияха с 4-3 и ще играят с Милуоки. 

Ленърд бе страхотен, въпреки че стрелбата му от игра не чак толкова добра – 16 от 39. След като Джими Бътлър изравни след пробив обаче 4 секунди преди края, той излезе на сцената. 

Кауай получи топката, дриблира надясно, като стигна до 0 градуса, а и бе преследван от Бътлър и Джоел Ембийд. Той обаче се вдигна и успя да стреля навреме от около 5 метра, като топката първо се удари два пъти в предната част на ринга, след това два пъти в задната преди все пак да премине през него и да хвърли в екстаз феновете на Торонто и в скръб тези на Сиксърс. 

„Беше страхотно. Никога не съм преживявал подобно нещо и ще се връщам винаги към този момент в кариерата си. Ембийд е много висок, така че знаех, че трябва да стрелям възможно най-високо“ заяви Ленърд, който бе почти съборен от ликуващите си съотборници. 

Това е едва  вторият изстрел със сирената, с който някой носи успех на отбора си в решаващ  двубой след великото изпълнение на Майкъл Джордън срещу Кливланд в 5-ия мач от 1989-а година. 

39-те опита от игра на Ленърд пък отстъпват само на Елджин Бейлър, който през 1962 стреля 40 пъти в мач №7. Серж Ибака помогна за успеха със 17  точки от пейката, а Паскал Сиакам се отчете с 11 и също толкова борби. 

Торонто водеше през по-голямата част от мача, но Филаделфия не се отказваше и дори в третата четвърт дръпна със 7 точки, преди в крайна сметка да се стигне до драматична развръзка, след която Джоел Ембийд не скри сълзите си.