Баскетболистите на Голдън Стейт са на 5-ия си пореден финал в НБА. Уориърс надвиха Портланд със 119:117 след продължение и затвориха серията с 4-0, като ще имат доста време за почивка преди първия мач от финалната серия срещу Милуоки или Торонто, който ще бъде на 30-и май. 

Стеф Къри и Дреймонд Грийн бяха в основата на триумфа, като направиха трипъл-дабъл. Гардът се отчете с 37 точки, 13 борби и 11 асистенции, а крилото с 18 точки, 14 овладени топки и 11 паса. 

Двата отбора започнаха да вкарват още от началото и в първите минути успеваемостта им бе страхотна с точни изстрели отдалеч и от по-близо. 

Голдън Стейт поддържаше лек аванс, като първата четвърт завърши при 36:35 за Уориърс. Във втората двубоят продължи да бъде равностоен преди на сцената да изледе Майърс Ленърд. 

Малко използваният център на Портланд бе титуляр и в този мач и се включи с много енергия и настрение. Той вкара 2 поредни тройки, за да вдигне аванса до 59:50, а след още 3 точки на Деймиън Лиланд преднината стана 66:55. 

Ленърд завърши с невероятните 25 точки до почивката, абсолютен рекорд за него, но Стеф Къри също имаше толкова през първото полувреме и след 5-ата му тройка 2 секунди преди паузата, преднината на Пионерите бе само 69:65 след 24 минути. И двата тима стреляха над 56% от игра, като Портланд бе дори 61% до почивката. 

За разлика от предишните два мача в третата част Трейл Блейзърс стояха добре и дори дръпнаха със 17 точки по-малко от 2 минути преди края на периода. И тогава започна обрата. Уориърс завършиха третата част със серия от 9 поредни точки и в последната изравниха при 104:104. 

Нападенията на Портланд стана трудни, но все пак Пионерите водеха със 111:108, когато Клей Томпсън изравни с тройка. Последваха пропуски и грешки и до края на редовното време никой не вкара, като Деймиън Лилард изпусна в края да донесе успеха. 

В продължението битката продължи да бъде здрава, за да се стигне до последната минута, в която Дреймонд Грийн  наниза ключова тройка за 119:115 39 секунди преди края. Лилард отговори с две точки, а след това Стеф Къри пропусна и Портланд получи шанс. Лилард обаче беше спрян от Грийн и Томпсън при пробива си, а при последната си стрелба от тройката бе далеч от целта и сезонът за Портланд приключи. 

Лилард направи най-добрия си мач в серията с 28 точки, Си Джей Маккълъм добави 26, а Майърс Ленърд невероятните 30, но и това не стигна на Трейл Блейзърс, които загубиха борбата с 38-56, но все пак направиха най-добрата си кампания от 19 години насам.