Баскетболистите на Торонто сътвориха история, след като стигнаха първия си финал в НБА. Тимът влезе в Лигата през 1995-а и най-после ще играе за титлата. 

Сделката за Кауай Ленърд се отплати, след като крилото наниза 27 точки и вз е17 борби за решаващата победа над Милуоки със 100:94, която осигури 4-2 в серията и сблъсък с Голдън Стейт, в който канадците ще имат домакинско предимство. 

Раптърс изостанаха още в началото, след като Елените вкараха последните 10 точки в първата част и се откъснаха напред. Разликата все още бе 76:61 в тяхна полза 2:18 преди края на третата част, когато обаче започна серия от 26:3, която кулминира в забивка на Кауай през Янис Антетокумпо и аванс от 87:79 в средата на последния период. 

Милуоки запази интригата до края, но важни борби в нападение на Паскал Сиакам и на Кауай след пропуск на Паскал от наказателната линия, гарантираха триумфа, който хвърли цяла Канада в екстаз. 

„Просто искам да печеля. Не знам дали съм най-добрият играч, а и не ме интересува. Искам да бъда част от най-добрия отбор” заяви Кауай, чието бъдеще остава неясно, независимо от успеха. 

Сиакам помогна за успеха с 18 точки, Кайл Лаури вкара 17, а Фред ван Влий добави 14 от пейката. Торонто спечели 4 поредни мача срещу Милуоки и спря Бъкс към първия им финал от 45 години насам. Сега Раптърс вече мислят за първата битка срещу Уориърс, която започва в петък в 4:00 часа сутринта българско време.