Барселона успя да запази интригата в испанското баскетболно първенство, след като надви Реал Мадрид със 78:77 у дома в нова драма от финалите. 

Така каталунците прекъснаха серията са съперника от 17 поредни успеха  и намалиха изоставането си на 1-2 победи. Те ще бъдат домакини и в мач №4 в петък. 

И този мач, както и предишния се реши в самия край, като този път радостта бе за Барса, въпреки че Белите бяха тези, които водеха почти до последно, а имаха и 2 възможности в последните секунди. 

Стрелбата отдалеч отново даде предимство на Реал, след като тимът наниза 15 тройки. Гостите се откъснаха с 49:38 в третата четвърт, но Барса веднага отговори с 12 поредни точки, за да се върне в сблъсъка. 

Столичани обаче, се съвзеха и по-малко от 3 минути преди края дръпнаха със 77:71. Все пак с тройка на Кайл Курич и кош на Тома Йортел, завършил с 21 точки, домакините останаха в мача, а освен това направиха серия добри защити. 

След борба в нападение на Томич Крис Сингълтън реализира при пробив 29 секунди преди края, за да ги изведе напред. Реал имаше 2 шанса, които обаче пропусна. Първо Серхио Юл не успя да вкара при пробив. Адам Ханга овладя за домакините, но затворен от двама изпусна топката и тя пак стана притежание на Реал 10 секунди до сирената. 

При последната възможност Факундо Кампацо опита да пробие, но загуби баланс и просто хвърли топката нависоко. Получи се разбъркване, при което тя се озова в ръцете на свободния до коша Трей Томпкинс, който направи страхотен мач с 18 точки. Американецът обаче, от чиста позиция не успя да вкара и така радостта бе за Барса. 

Случилото се вероятно бе и лек реверанс от Съдбата, след като в миналия мач Реал измъкна триумфа, макар и да губеше с 5 точки 20 секунди преди края, но спечели с тройка на Джейси Каръл.