Въпреки че ще пропусне следващия сезон заради разкъсан ахилес, Кевин Дюрант е решил да откаже опцията от настоящия си договор с Голдън Стейт и да стане свободен агент. 

Крилото щеше да получи 31,5 милиона долара, ако се бе възползвал от споразумението, но е уведомил генералния мениджър на Уориърс Боб Майърс за решението си и вече обмисля вариантите за бъдещето си заедно със своя бизнес мениджър Рич Клаймън. 

Двамата са заедно в Ню Йорк, където Дюрант се възстановява от претърпяната операция след тежката контузия, получена в мач №5 от финалите срещу Торонто. 

Според слуховете баскетболистът има няколко възможности да продължи кариерата си. Той не изключва вариант да се върне в Голдън Стейт, който може да му предложи 5-годишен контракт на стойност 221 милиона долара. 

Ако реши да се раздели с Войните, максималната сума, която ще получи независимо от това къде ще отиде, е 164 милиона  за 4 сезона. Счита се, че Ню Йорк Никс, Бруклин Нетс и ЛА Клипърс са другите сериозни опции пред 30-годишния Дюрант.