Франция детронира САЩ и така ще има нов световен шампион по баскетбол! Въпреки отслабения си тим, американците бяха суперфаворит на турнира, но в крайна сметка останаха с празни ръце. 

Петлите показаха страхотна игра и в крайна сметка стигнаха до полуфинала, където ще срещнат Аржентина в изключително любопитен двубой. Разочарованието за хората на Грег Попович е огромно, след като тимът вкара едва 3 точки в последните 5 минути на мача и пропусна шанса да гони трета поредна титла след триумфите през 2010 и 2014. 

Европейският тим игра силно до почивката, когато водеше с 45:39, но в третата част американците затегнаха защитата си и успяха да поведат с 66:63 преди решителните 10 минути. 

Янките все още бяха напред при 76:71 в  средата на последната четвърт, когато французите нанизаха 11 поредни точки. В тези моменти нападението на Щатите спря да работи, като тимът не вкара точка почти 4 минути, докато Фурние, Нтиликина и Гобер имаха ключови намеси в атака, а след  това Петлите си гарантираха триумфа от линията. 

Французите доминираха при борчите с 44-28, като Руди Гобер взе 16, от които 7 в нападение. Той добави и 21 точки за огромния мач, който направи. Еван Фурние реализира 22 точки, а Нандо де Коло добави 18. 

Донован Мичъл отбеляза 29 точки за САЩ, но бе единственият, чията стрелба вървеше. Кемба Уокър остана с 10 точки при 2 от 9 от игра и това бяха единствените двама от тима с двуцифрен точков показател.