Крис Голдсбъри, ESPN

Историческата победа вчера на Франция над САЩ накара много фенове да се чудят как е възможно американски тим пълен с играчи от НБА, да загуби още на 1/4финалите на международен баскетболен турнир. 

И докато поражението със 79:89 със сигурност е разочароващо за Янките, то определено не бе изненада. Истианата е, че този отбор на САЩ не бе способен да доминира срещу съперниците си, както това правеха предишните състави, а заложените проблеми ясно се видяха в хода на двубоя. 

След като Крис Мидълтън вкара с поднасяне за 74:67 в полза на американците 7:39 преди края, Франция завърши сблъсъка със серия от 22:5 и показа основният недостатък на съперника – слабото нападение. 

На този състав на САЩ липсваше ефективността, която притежава голяма част от предишните отбори, които спечелиха всички големи турнири след 2006-а насам. Според статистиката на това световна САЩ са едва 18-и по игра в нападение с едва 88.8 точки средно на 100 притежания, докато французите са първи със 108. 

Процентът на успеваемост при стрелбата пада до 51,2%, при положение, че бе средно 58,7% в предишните 5 турнира, преминавайки 60-те на Олимпиадите през 2008 и 2012. Точността определени липсваше, след като Крис Мидълтън и Джейлън Браун, от които се  очакваше доста повече, не бяха на необходимото ниво. 

На предишните 5 спечелени надпревари (3 олимпиади 2008, 2012 и 2016 и 2 световни първенства – 2010 и 2014), американците отбелязваха средно 39,7% от стрелбите си от тройката. Този път успеваемостта им бе само 33%. 

И ако Донован Мичъл и Кемба Уокър са добри стрелци от дистанция, тяхното влияние със сигурност не е такова, каквото могат да имат Деймиън Лилард, Джеймс Хардън или Стеф Къри. На отбора липсваше истински стрелец, въпреки че Джо Хари се справи доста прилично. 

Съставът обаче бе уязвим и по-близо до коша. При стрелбата за 2 точки също има спад от средно 58,2% на предишните турнири до едва 52,6% в Китай, което поставя отбора на 12-о място. 

Ясно се видя и друго, а именно, че високите играчи не са готови на битка срещу Руди Гобер, Никола Йокич или Марк Гасол. Стартиращият център Майлс Търнър записа едва по 7,3 точки средно на мач, а резервата му Брук Лопес бе едва 5 от 20 в стрелбата. Срещу Гобер Грег Попович реши да заложи на ниска петица, но това не проработи заради лошото движение на топката и липсата на достатъчно острота при пробивите. 

В крайна сметка стана ясно, че не само на този турнир, но и в световния баскетбол като цяло, има достатъчно силни и качествени отбори, които са готови да покажат недостатъците на всеки недобре подреден състав на САЩ. И ако американците искат да доминират отново в бъдеще, трябва да подобрят селекцията си и начин да привличат суперзвезди в своите тимове. 

Дали  това ще се случи, вероятно ще стане ясно още догодина, когато са Олимпийските игри в Токио, където САЩ ще търси реванш на всяка цена. Кой обаче ще бъде в състава тепърва предстои да разберем.