Испания излъга Австралия в много драматичен първи полуфинал на световното първенство и стигна до битката за титлата след победа с 95:88. 

На иберийците бяха необходими 2 продължения, за да пречупят съперника, който водеше през голямата част от редовното време, както и в последните секунди на първите добавени 5 минути. В крайна сметка Ла Фурия ще има шанс да спечели втората си световна титла след успеха през 2006-а. 

Началото бе равностойно с честа смяна на водачеството биз никой от тимовете да може да се откъсне сериозно. 

В началото на втората четвърт испанците влязоха в криза, като 4 минути останаха без точка и Кенгурата леко дръпнаха при 27:22, а след това и с 32:24. Стрелбата на иберийците не вървеше, но на почивката те изоставаха само с 32:37, въпреки че реализираха само 32% от опитите си от игра, като от тройката бяха 4 от 17. 

В третата четвърт Австралийците продължиха да контролират мача и преднината им стана двуцифрена при 50:39 в средата на периода. Испанците продължиха да вкарват трудно, но някак си успяха да останат близо до съперника и последната четвърт започна само при 55:51 за Австралия. 

Авансът на Кенгурата се движеше между 4 и 8 точки дълго време преди испанците да се доближат до 65:67 след кош на Серхио Юл. Марк Гасол вкара за 69:70 1:37 преди сирената, а след пропуск на Ник Кей Рики Рубио и Юл не успяха да вкарат. 

Матю Делаведова пропусна за Австралия, но Кенгурата взеха борбата. Руди Фернандес обаче принуди Пати Милс да загуби топката и 28 секунди преди края испанците имаха притежанието. 

Юл пропусна, но при борбата реферите видяха нарушение на Андрю Богът, което бе доста спорно. Гасол застана на линията и вкара и при двата си опита 8,7 секунди до сирената. Последва пробив на Пати Милс и също спорен фал, който даде на гарда два изстрела. Той обаче вкара само единия, а Рубио за малко не успя да вкара от центъра и така мачът влезе в продължение след 71:71. 

В него Марк Гасол реализира 5 поредни точки в началото, но австралийците бързо изравниха при 76:76. Последва ново равенство при 78:78 и няколко неуспешни атаки и  от двете страни. В последните секунди Джо Ингълс не успя от тройката, но притежанието остана за Австралия  за решителните 16 секунди. 

Още един спорен фал даде два наказателни изстрела на Пати Милс, който не сбърка. След това Гасол също остана спокоен при двата си опита и се стигна до второ продължение. 

В него испанците нанизаха 10 поредни точки, от които 2 тройки на Серхио Юл и се откъснаха с 90:82, което се оказа и решаващо. Аарън Бейнс вкара 3 точки за Кенгурата, но испанците си гарантираха успеха от линията. 

Марк Гасол с 33 точки, Рики Рубио добави 19 и 12 асистенции, а Серхио Юл вкара 17 за победителите. Пати Милс наниза 32 за Австралия, но Джо Ингълс остана само с 4 при стрелба от игра 1 от 10.