Мениджърът на националния отбор по баскетбол на САЩ Джери Коланджело обяви, че няма да забрави тези играчи, които отказаха да бъдат на световното първенство и това до голяма степен помогна на тима да регистрира най-слабото класиране в историята си на голям турнир, като ще завърши в най-добрия случай 7-и. 

Американците паднаха на 1/4финала от Франция, а след това и от Сърбия в битката за местата между 5-о и 8-о и Коланджело, който е отговорен  за селекцията, вече със сигурност мисли за Олимпиадата в Токио догодина, където е необходим реванш. 

През това лято от първоначалния списък от 35 баскетболисти, едва четирима са част от състава, като най-големите звезди начело с Джеймс Хардън, Антъни Дейвис и Деймиън Лилард отказаха да игрят за световната купа. 

„Просто ще кажа, че няма да забравя тези, с които мислехме, че ще отидем на война и които не се появиха. Твърдо вярвам, че играеш с картите, които си получил. В крайна сметка ние направихме това, което можехме. Нямаше как да предвидим, че толкова много играчи ще откажат“ заяви Коланджело. 

„Нека емоциите да отминат и нещата да се поуспокоят, но аз винаги мисля за бъдещето, а Токио е съвсем близо. Момчетата в Китай дадоха всичко от себе си, но ние имахме по-големи очаквания, които не бяха изпълнени и това е най-голямото ми разочарование. Сега с интерес очаквам да разбера кои ще бъдат тези, които ще изявят желание да играят в Токио. Мога обаче да кажа със сигурност, че въпросът е кого няма да искаме в отбора, вместо кого ще искаме“ добави той.