Хеликоптерът, с който загинаха Коби Брайънт, дъщеря му Джана и още 7 души, се е издигал завивайки наляво, когато изведнъж рязко е загубил височина, сочат първите резултати от разследването на трагедията. Причината най-вероятно остава гъстата мъгла. 

Секунди преди инцидента на около 40 км. северно от Ел Ей, пилотът е уведомил диспечерите, че ще набере височина, за да излезе над облаците. Малко по-рано той е получил инструкции да се издигне, заради мъглата и хълмистия терен. 

Сутрешната мъгла наистина е била много гъста, като хеликоптерът най-вероятно е бил направляван от диспечерите. Той се е издигнал на около 600 метра над морското равнище, след  което обаче се е разбил на около 425 метра надморска височина. 

Летателният апарат е бил модел „Сикорски S-76B“, като според експерти е бил изключително надежден и качествен, но гъстата мъгла е направила условията изключително трудни. 

„Времето не отговаряше и на минималния стандарт за летене. Мъглата бе такава, че не можеше да се лети“ коментира говорителят на полицията в Лос Анджелис Джош Рубенстийн.