Солената финансова санкция на Франк Рибери заради псувните в интернет не е първият случай, в който ръководството на Байерн Мюнхен глобява свой футболист.

Ветеранът изригна със сексуални закани към "майките, бабите и цялото родословно дърво" на всеки свой критик, след като беше оплют в прахосване на 1200 евро за позлатена пържола. Ден по-късно Байерн потвърди, че налага висока глоба, без да уточнява нейния размер.

Авторитетната германска телевизия Sport1 върна лентата назад и припомни всички случаи за последните две десетилетия, в които звездите на Байерн са били санкционирани финансово заради изцепки.

През 1997 година ексцентрикът Марио Баслер беше одрусан с 10 000 германски марки, защото разкритикува публично тактиката на треньора Джовани Трапатони. Година по-късно Баслер трябваше да плати на клуба същата сума, защото беше спипан да танцува и пие в 4 часа сутринта в дискотека, след като на предния ден беше освободен от занимания, тъй като... се чувствал зле.

Изцепките на Баслер като че ли нямаха край. Талантливият Марио, който призна, че е играл на финала в Шампионската лига през 1999 година срещу Манчестър Юнайтед (именно той открива резултата от пряк свободен удар) на 10 бири, които е пил до 4 часа сутринта, беше изритан от Байерн месеци по-късно. 

Той беше специалист по преки свободни удари и един от малкото футболисти в света, който е вкарвал два пъти директно от корнер в официални мачове. Но буйната му кръв го лиши от възможността да постигне още по-големи успехи с Байерн и с националния отбор на Германия. През ноември 1999 година Баслер участваше в сбиване в дискотека, заедно с резервния вратар на баварците Свен Шойер, изкарал 11 години в отбора. Този път нямаше финансова санкция - клубът директно ги изгони. По думи на мениджъра по онова време Ули Хьонес, гафовете на Марио са били безброй и чашата на търпението е преляла.

През 1998 година още един германец с гореща кръв беше скастрен от босовете. Става дума за бившия капитан на клуба Щефан Ефенберг, който трябваше да плати същата сума, защото беше хванат да шофира пиян. "Тигъра" Ефе обаче не спря дотук и две години по-късно участваше в сбиване в дискотека, което облекчи бюджета на Байерн с 50 000 марки. Чепатият му характер не го задържа дълго време на "Олимпиащадион" и Щефан си тръгна след два сезона.

В края на миналия век бекът Бишенте Лизаразу беше одрусан с 10 000 марки, защото се сби на тренировка с Лотар Матеус. Три години по-късно дребният, но борбен французин беше глобен със същата сума в евро, защото налетя на настоящия треньор на мюнхенци Нико Ковач.

10 000 евро плати и Сами Куфор заради това, че насини окото на съотборника си Торстен Финк. Куриозното е, че Финк се опита да предотврати бой между тъмнокожия здравеняк и Йенс Йеремис след спречкване между последните двама на тренировка.

Дори легендарният бивш вратар Оливер Кан не се размина без глоба. През 2002 година и той олекна с 10 000 евро заради купон в дискотека. Година по-късно звездата в предни позиции Михаел Балак разкритикува наставника Отмар Хитцфелд публично и заплати 25 000 евро. С 10 000 евро заради коментари по адрес на треньора мина Клаудио Писаро.

През 2003 година тийнейджърът Бастиан Швайнщайгер плаща 15 000 евро заради неспазване на режима и посещение на дискотека. Сумата не изглежда голяма, но по онова време е цялата месечна заплата на 18-годишния Басти.

След 0:0 с Дуисбург през 2007 година Оливер Кан разкритикува Франк Рибери и Лука Тони, а по-късно си тръгна преждевременно от коледното парти на отбора. Резултатът: - 25 000 евро и един мач наказание. Самият Тони плати 25 000 през 2009 година, защото напусна стадиона след смяната си срещу Шалке, а после оплю треньора Луис ван Гаал. Нещо повече - италианецът беше изгонен и повече не облече екипа на клуба.

Най-високата глоба за изненада на мнозина беше платена от давания за пример бивш капитан Филип Лам. През 2009 година бекът разкритикува философията на игра на Байерн в обширно интервю за вестник "Зюддойче Цайтунг". По неофициална информация германецът е платил минимум 50 000 евро.

Същата сума беше отнета от сметката на Рибери през 2012 година, защото Франк удари с юмрук съотборника си Ариен Робен. Скандалната случка се разиграва на почивката на мача с "белия балет" през април, а холандецът получи за спомен синина под окото. През последните години двамата ветерани стоплиха отношенията си и демонстрират взаимен респект.

Изцепките на звездите на Байерн през годините обаче са константа и затова германските медии често наричат клуба "ФК Холивуд". Кой ще е новият епизод от поредицата? Предстои да разберем. Едно е сигурно - няма да е скучно. Защото звездите на Байерн почти винаги са едновременно много талантливи и също толкова луди.


Превод на Gol.bg