Легендата на Байерн Мюнхен и Германия Герд Мюлер е болен от Алцхаймер. Това обяви баварският колос в специално съобщение.

Навършващият 70 години на 3 ноември "Бомбардировач на нацията" страда от болестта през последните месеци, а от февруари не живее със съпругата си и получава специална медицинска помощ. Състоянието на митичния безпощаден снайперист се влошава с всяка изминала седмица. Той има проблеми с паметта и с говора. 

За Мюлер всички легенди на Байерн твърдят, че е в основата на трите поредни титли на Европа през 70-те години на миналия век, както и за двата големи триумфа на Западна Германия - европейската титла през 1972 година и световната титла през 1974 година.

"В този толкова труден момент за Герд Мюлер и неговото семейство ние молим за нужното разбиране. Герд, за когото думите приятелство и феърплей винаги са имали и имат голямо значение, заслужава всички ние да уважим личното му пространство. Това е не само негово желание, но и на Байерн Мюнхен. Нашият клуб ще подкрепи Герд и неговото семейство по всякакъв начин", сподели изпълнителният директор на баварците Карл-Хайнц Румениге.

"Той беше голмайстор, какъвто навярно никога повече няма да видим. При всички постигнати успехи, той остана скромен, което мен лично ме впечатли много. Той беше прекрасен съотборник и е мой приятел. Герд винаги ще има място в семейството на Байерн. Байерн е готов да помага на Герд и неговото семейство по всяко време. Без неговите голове Байерн и германският футбол нямаше да са това, което са сега", допълни Кале.

В периода 1964-1979 година Герд Мюлер вкарва невероятните 533 гола в 585 мача за Байерн. За Германия вкарва 68 гола в само 62 мача - ефективност, която изглежда като научна фантастика. Печели 4 пъти Бундеслигата, 4 пъти Купата на Германия и 7 (!) пъти е голмайстор на първенството, вкарвайки 365 гола в 427 шампионатни срещи. През сезон 1971/72 вкарва 40 гола, което е рекорд и до днес.

За последно легендата работеше като помощник-треньор в дублиращия отбор на Байерн. Той е подготвял футболисти като Бастиан Швайнщайгер, Филип Лам и Томас Мюлер.

Бившият президент на Байерн Ули Хьонес заяви: "Това е ужасно. През последните години той идваше редовно на Зебенер Щрасе и получаваше помощ от физиотерапевтите ни. Беше на мачовете на втория ни отбор, но след това дойде деменцията".

С тъга за срещата със своя бивш колега разказва и помощникът на Пеп Гуардиола Херман Герланд, който дълго време работи в дубъла на мюнхенци: "Когато го посетих последния път, той ме позна. Усетих го. Пратих му поздрави от момчетата, които е тренирал и специално от Томас Мюлер, Давид Алаба и Бастиан Швайнщайгер. Тогава дойдоха сълзите. Той се разплака".

През 1970 година Герд Мюлер печели Златната топка. Два пъти е избиран за футболист №1 на Германия. Два пъти печели и Златната обувка.