Централният защитник на Байерн и Германия Джером Боатенг (27 г.) даде пред "Билд" първото си интервю след Евро 2016. То стана факт в ресторант "Петнистата свиня" в Ню Йорк, а контузеният към момента говори както за Бундестима, така и за Байерн.

- Хер Боатенг, да започнем с Бундестима. Как ще коментирате оттеглянето на капитана Бастиан Швайнщайгер?
- Един много голям играч приключи с националния отбор. Със сигурност не му е било лесно и решението му трябва да се уважава. Ролята му в отбора по време на Евро 2016 също не беше лесна. Не беше на 100%, но въпреки това се постави изцяло в услуга на отбора. Това му поведение заслужава уважение.

- Говорихте ли вече с него?
- Не, но скоро ще му се обадя.

- Една анкета на "Билд" показа, че мнозинството застава зад идеята вие да го наследите като капитан.
- Това е голяма чест. Да си капитан на националния отбор, е голяма чест и аз съм готов. Това е сериозна задача, защото представляваш страната си и носиш отговорност. Но Бундестимът има няколко силни лидери, босът не е един. Смятам, че селекционерът Йоги Льов ще вземе точното решение за наследника на Швайни.

- Как се чувствате физически след контузията на Евро 2016?
- Добре съм, скоро минах преглед на дясното бедро и нещата изглеждат в ред. Вече не усещам и дупката, която беше там. Изглежда, че разкъсването е излекувано. Трябва да мина още веднъж на ядрено-магнитен резонанс и след това ще започна да тичам леко.

- Ще бъдете ли готов за мача от първия кръг на Бундеслигата в края на месеца?
- Това ми е целта. Но първото нещо е да оздравея напълно, за да не му се случи отново нещо. Затова е по-добре да почивам малко по-дълго. Трябва да обърна внимание на тази аларма, защото това е втората ми мускулна травма през годината, а преди това не съм имал никакви! Може би след първата нещата ми дойдоха малко повече наведнъж. Жалко.

- Минало ли е вече отпадането на Германия на 1/2-финалите на Евро 2016?
- Да, вече е минало. Но в първите дни беше много тежко. Бях много тъжен и разочарован и затова не гледах финала. Само прочетох за него.

- Какво ще кажете за европейския шампион Португалия?
- Някак смешно е, че европейски шампион е отбор със само една победа в редовното време. А нашето отпадане беше толкова горчиво, още повече че ние доминирахме през първото полувреме на 1/2-финала с Франция. И можеше да сме европейски шампиони...

- Говорихте ли вече с новия треньор на Байерн Карло Анчелоти?
- Да, говорихме 2-3 пъти. Каза ми да се възстановя както трябва и ще се радва, когато съм здрав.

- С ваше участие Байерн игра 5 пъти поред на 1/2-финалите в Шампионската лига. Какво ще се случи сега, когато центърът на защитите на клубния ви отбор и Бундестима са идентични - с вас, Хумелс и Нойер?
- Надявам се, че силите ни ще стигнат за нов финал. Сигурен съм, че защитите печелят трофеите. Това е базата, а ние добавихме качество там с привличането на Матс Хумелс.

Йорг Алтхоф
Превод на вестник "7 дни спорт"