С хеттрик на Томас Мюлер Байерн Мюнхен се класира на финала за Купата на Германия, след като разфасова Байер Леверкузен с 6:2 на неговия стадион "БайАрена" в първия полуфинален сблъсък от тазгодишното издание на турнира.

Двата отбора изиграха страхотно и много равностойно първо полувреме, в което атаките се редуваха и пред двете врати. Още до деветата минута баварците дръпнаха комфортно с головете на Хави Мартинес и Роберт Левандовски, но Ларс Бендер набързо върна интригата.

Тя обаче се изпари малко след почивката, когато в рамките на 12 минути Байерн нанесе три тежки крошета на своя достоен опонент. Томас Мюлер на два пъти се оказа на правилното място, а Тиаго Алкантара избухна с асистенция и гол.

Леон Бейли изправи зрителите на крака с чудесно попадение от фаул двайсетина минути преди края, но само шест минути след това Мюлер оформи хеттрика си след нов голов пас на Тиаго.

Така баварският колос се класира за финала в Берлин на 19-и май, където ще чака победителя от утрешния втори полуфинал между Шалке и миналогодишния финалист Айнтрахт Франкфурт. Баварците преследват рекордна 19-а купа, като в последните пет сезона триумфираха три пъти с едно от най-красивите отличия в световния футбол.


Срещата започна с моментална акция на домакините, но момчетата на Юп Хайнкес успяха да противодействат и на свой ред се втурнаха в предни позиции. Така се стигна до третата минута, когато Джером Боатенг хвърли топката в наказателното поле и Томас Мюлер стреля с глава, за да предизвика отличната реакция на Бернд Лено. При добавката обаче Хави Мартинес шутира много прецизно с левия крак и намери долния десен ъгъл.

Леверкузен имаше претенции за засада на Левандовски, но съдийската бригада прецени, че полякът не играе с кълбото и по никакъв начин не влияе на видимостта на Лено.

Само шест минути след това самият Левандовски нанесе удар на "аспирините" след много груба тяхна грешка в отбрана. Голмайсторът на Байерн беше оставен напълно непокрит в наказателното поле и засече зрелищно от воле мекото центриране отляво на Франк Рибери.

В този период от време Байер имаше едно чисто голово положение, но Свен Улрайх се намеси великолепно при удара с глава на намиращия се в страхотна форма (четири гола в последните два кръга на Бундеслигата) Кевин Фоланд.

Все пак възпитаниците на Хайко Херлих върнаха един гол точно с глава. Негов автор беше Ларс Бендер, възползвал се по най-добрия начин от заформил се карамбол в наказателното поле на шампионите, при който шут на Хаверц отблизо беше блокиран.

Временното затишие беше последвано с бързи атаки и към двете врати. Ново разбъркване в наказателното поле на баварците не доведе до голово положение, а малко след това Лено отрази тупалката от дистанция на Томас Мюлер.

В 37-ата минута Белараби отправи невероятен зрелищен удар от двайсетина метра, в който имаше както сила, така и точност. Улрайх обаче демонстрира феноменален рефлекс и дори успя да укроти кълбото след спасяването си.

Леверкузен започна втората част настървено, като Улрайх трябваше да спасява нов снаряд на Белараби, но седем минути след почивката Байерн демонстрира своя опит и си върна преднината от два гола. Тиаго Алкантара пусна превъзходен пас към Томас Мюлер, който изпревари Джонатан Та и след като си спря добре, не остави шансове на Лено.

"Аспирините" не се смутиха и преди изтичането на час игра вкараха топката в мрежата на своя противник, но съдийската бригада правилно маркира засада на Кевин Фоланд при паса към него.

Буквално секунди след това Байерн нанесе своя четвърти тежък удар. "Старчетата" Франк Рибери и Ариен Робен объркаха защитата на противника и пред Тиаго Алкантара се откри възможност да шутира. Испанецът с бразилска кръв направи финт и намери възможната пролука между двама защитници, матирайки Лено.

Шокът за Байер стана пълен три минути след това, когато германският хегемон мушна пето попадение. Рафиня върна назад почти от аутлинията и Ариен Робен стреля, като малко пред голлинията Мюлер закачи кълбото. Домакините имаха претенции за засада, но такава нямаше и голът беше зачетен.

Зрелищният екшън продължаваше, защото в 72-ата минута влезлият като резерва Леон Бейли вкара много красив гол от пряк свободен удар, намирайки десния ъгъл с помощта на страничната греда.

Радостта на домакините беше много краткотрайна, защото в 78-ата минута Мюлер окончателно сложи точка на спора с третото си попадение в мача. Световният шампион получи дълъг пас от Тиаго и вкара в типичния си стил.

В заключителната част на срещата Лено спаси своите от още по-голям резил, след като спаси опасни удари на Мартинес и Ариен Робен.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/1VW5NRRN08g" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/l9nadvbN4s8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7deMBjL9dzo" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ss4BQUoDpfk" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/6cAei4-AD1g" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>


Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен 2:6

0:1 Хави Мартинес - 3'
0:2 Роберт Левандовски - 9'
1:2 Ларс Бендер - 16'
1:3 Томас Мюлер - 52'
1:4 Тиаго Алкантара - 61'
1:5 Томас Мюлер - 64'
2:5 Леон Бейли - 72'
2:6 Томас Мюлер - 78'

 

Байер Леверкузен: Лено, Та, Свен Бендер, Ларс Бендер, Ретсос (Бейли - 46'), Баумгартлингер (Аларио - 62'), Арангис, Хаверц, Белараби (Хенрихс - 67'), Брандт, Фоланд

Байерн Мюнхен: Улрайх, Хумелс, Боатенг, Алаба (Рафиня - 46'), Кимих, Мартинес, Тиаго (Зюле - 85'), Рибери, Робен, Мюлер (Хамес - 80'), Левандовски