Байерн Мюнхен започна неубедително защитата на титлата си от миналия сезон с трудна победа над  Хофенхайм с 3:1 на старта на германската Бундеслига.

На стадион "Алианц Арена" футболистите на треньора Нико Ковач сътвориха голяма драма в края на срещата, в която все пак стигнаха до триумф с голове на Томас Мюлер (23), Роберт Левандовски (82) от дузпа и Ариен Робен (90). Точен за гостите бе Адам Салай (58).

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/0cQg4k3fT5Y" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна с очакван натиск на домакините, които първи стигнаха до опасно положение в 12-ата минута. Жером Боатенг бе на правилното място при отскочила топка в наказателното поле. Защитникът опита да шутира от добра позиция, но ударът му бе блокиран.

В 23-ата минута логичното се случи. Джошуа Кимих центрира от ъглов удар и намери Томас Мюлер, който се извиси над всички, засече топката с глава и я прати в долния десен ъгъл.

Единствената добра възможност за Хофенхайм през първото полувреме бе в 34-ата минута. Жоелинтон получи прекрасен пас от Шулц отляво. Бразилецът обаче не успя да нацели добре топката на границата на вратарското поле и кълбото мина далече от вратата.

Три минути по-късно прекрасна атака на домакините завърши с удар на Кингсли Коман от опасна близост до вратата. Ударът му обаче бе блокиран след великолепна реакция на вратаря Оливър Бауман. 

Футболистите на Хофенхайм видимо се изнервиха и прибегнаха до по-остри единоборства. Потърпевш от това остана Коман, който бе заменен принудително от Ариен Робен в края на първото полувреме.

През втората част гостите се опитаха да отворят играта си в опит да върнат попадението. Това обаче даде добри възможности на баварците да предприемат мълниеносни атаки. Точно това се случи в 56-ата минута, когато Робен предприе един от традиционните си пробиви по дясното крило. Ударът му от границата на пеналтерията обаче бе неточен и топката мина на сантиметри от лявата греда.

В 58-ата минута обаче Хофенхайм изравни. Хави Мартинес допусна ужасяваща грешка, която позволи на Адам Салай да открадне топката. Футболистът нахлу в наказателното поле на баврците, финтира добре Боатенг и шутира неспасяемо в долния ляв ъгъл на Мануел Нойер - 1:1.

Попадението видимо донесе колебливост в играта на домакините и в следващите минути те така и не успяваха да намерят играта си. Все пак в 76-ата минута Байерн стигна до опасно положение. Робен изведе по прекрасен начин Франк Рибери дълбоко в наказателното поле. Французинът се опита да намери Роберт Левандовски, който чакаше на точката на дузпата, но поредна добра реакция на Бауман предотврати опасността.

В 79-ата минута баварците получиха правото да изпълнят дузпа, след като Рибери бе повален на земята. Левандовски се нагърби с отговорността и отправи доста несериознен удар, който бе отразен от Бауман. Избитата топка обче попадна в краката Робен, който я прати във вратата. Наказателният удар обаче трябваше да бъде повторен, след като съдията Бастиан Данкерт използва технологията за видеоповторения, на която се видя, че холандецът бе влязъл в пеналтерията преди да се изпълни дузпата. Левандовски отново застана на бялата точка и този път бе точен за 2:1.

В 88-ата минута Мюлер отново прати топката във вратата. Голът обаче не бе зачетен, след като беше отменен след нов преглед, чрез системата за видеоповторение.

Две минути по-късно Мюлер подаде хитро към Робен, който овладя топката наказателното поле и без забавяне шутира в горния ляв ъгъл, оформяйки крайния резултат 3:1.

Байерн - Хофенхайм 3:1

Голмайстори: Томас Мюлер (23), Адам Салай (58), Роберт Левандовски (82), Ариен Робен (90)

Байерн Мюнхен: Нойер, Кимих, Боатенг, Зюле, Алаба, Мартинес (Горецка 67'), Мюлер, Алкантара, Коман (Робен 45+4'), Рибери (Родригес 85'), Левандовски
Треньор: Нико Ковач

Хофенхайм: Бауман, Касим (Акпогума 67'), Фогт (Нордвайт 74'), Бичакчич, Грилич, Грифо (Цубер 46'), Битенкорт, Кадерабек, Шулц, Жоелинтон, Салай
Треньор: Джулиан Нагелсман

Мюнхен, стадион "Алианц Арена"
Съдия: Бастиан Данкерт
Жълти картони: Мюлер (Байерн); Касим, Битенкорт, Кадерабек, Шулц (Хофенхайм)