Хегемонът в Бундеслигата Байерн Мюнхен стартира сезона с пълен актив от 12 точки след първите четири кръга, като по-рано се справи лесно с Бенфика като гост в Шампионската лига. Баварците размазаха Айнтрахт Франкфурт с 5:0 за суперкупата на Германия и си върнаха тъпкано за поражението от този съперник във финала за купата на страната през миналия сезон.

Победите на мюнхенци особено на домашната сцена се приемат за нещо нормално, но вече прави силно впечатление нещо друго - огромната лекота, с която Байерн отказва противници от ранга на Байер Леверкузен, Шалке и Бенфика.

"Трудно мога да си представя как могат да загубят мач и това не важи само от гледната точка на Шалке. И колегите мислят така", заяви спортният директор на "миньорите" Кристиан Хайдел по адрес на шампионите. Прагматичният Хайдел рядко използва суперлативи и когато го прави, обикновено има защо.

Колегата му от Мюнхен Хасан Салихамиджич заяви след успеха с 2:0 в Гелзенкирхен: "Справихме се много добре. Това си беше една демонстрация". На пръв поглед думите на Брацо изглеждат като поредната баварска арогантност, но в случая дори можем да кажем, че тонът, идващ от "Алианц Арена" е направо смекчен. Баварската машина напълно оправдава прозвището си, а по всичко личи, че елементите в нея работят в пълен синхрон.

Съставът

В момента треньорът Нико Ковач разполага с 16 здрави полеви играчи - групата е малка, но пък компактна, а и самият той бе заявил, че не обича да работи с много на брой футболисти. Контузени са Коман, "пресният" световен шампион Толисо и Рафиня, но въпреки това и в момента Байерн е подсигурен с двама футболисти на почти всеки пост.

Ковач много майсторски прави ротации, с които иска да втълпи на всеки футболист, че е важен за отбора. Интересното е, че хърватинът почти винаги търси диалог с играчите си, когато ги сменя по време на мач. При това го прави дипломатично - с усмивка и прегръдка. Дори намусените звездни ветерани Ариен Робен и Франк Рибери често променят гневните си физиономии и отвръщат на усмивката с усмивка. 

Доминация

Байерн продължава да задържа топката и я отнема много бързо, когато е притежание на съперника. Този стил беше характерен за ерата "Пеп Гуардиола" от 2013 до 2016 година, но Ковач внедри и своите виждания. Процентът точни пасове на мюнхенци е изключително висок и отборът успява да се втурне от организирана защита в нападение бързо и в точния момент.

В досегашните 4 мача в Бундеслигата Байерн владееше топката средно в 66% от времето. Силно впечатление прави жестокият натиск, който шампионите упражняват върху противника още от първата секунда. Това се видя много добре както на "Луж" в Лисабон, така и на "Фелтинс Арена" в събота. Съперникът изпада в паника и видимо се задъхва още преди да се е изморил. Така баварците практически повеждат с 1:0 още в тунела.

"Превъзходството на Байерн във всички аспекти на играта е направо фрапиращо. Това е просто отбор от най-висока световна класа", допълва въпросният Хайдел, смятан за един от най-добрите мениджъри в Германия през този век.

Грамадата отзад

Байерн разполага с трима германски централни защитници с ръст над 190 сантиметра - Никлас Зюле (195 сантиметра, 97 килограма), Джером Боатенг (192 сантиметра, 90 килограма) и Матс Хумелс (191 сантиметра, 92 килограма). И какво направи Шалке в дербито на пкръга? Опита се да играе с центрирания в наказателното поле на гостите...

Треньорът на Шалке Доменико Тедеско призна, че умишлено е пробвал тази тактика. Един вид е избрал "по-малкото зло", защото "миньорите" нямат качествата да се надиграват с бързия Байерн, когато топката е на тревата. Същото сториха по-рано този сезон Хофенхайм, Щутгарт и Байер Леверкузен - много бързо губеха топката, защото се страхуваха какво да правят с нея срещу пресата на баварците.

Все пак е за отбелязване, че Зюле, Хумелс и Боатенг допускат груби грешки при изнасянето на топката и това си видя в няколко случая. Рядкост е обаче те да бъдат поставени под постоянно напрежение, защото съперниците не си вярват и не пресират продължително време. Навярно им свършват и силите.

Гегенпресинг

Той се набива на очи и всеки, който гледа мачовете на Байерн е останал възхитен от начина, по който отборът отнема топката. Шалке например в няколко случая не можеше да диша, при това в моменти, в които владееше топката. 

Как точно го прави Байерн? Когато един играч загуби топката, той се втурва веднага към нея с желание да си я върне незабавно. Към него моментално се притичва негов съотборник, като по този начин натискът върху съперниковия футболист става двойно по-голям. 

Баварците печелят средно 55% от единоборствата си този сезон, но този процент дори залъгва и не показва точната картина. Много по-впечатляваща е агресията, с която се осъществява дълбоката преса на шампионите. Тя не е случайна, защото беше тренирана многократно по време на лятната подготовка.

Фините техници станаха биткаджии

Ковач успя да убеди дори елегантни футболисти като Хамес Родригес и Тиаго Алкантара да влизат смело в единоборствата и да правят шпагати. Нещо, което не е характерно за двамата. 

На моменти човек остава с усещането, че това са други футболисти. И двамата се хвърлят смело с двата крака, скачат почти безумно за високи топки и тичат като обезумели. В последните три мача Хамес наниза два гола (с глава) и записа асистенция. Той дори вкара втори гол с глава срещу Леверкузен, който обаче беше отменен заради много тънка засада.

Даже на пейката е забавно

Ковач "паркира" своите звезди и на скамейката до себе си, но подчертава, че не ги наказва за грешки по време на мачовете. Нарича го дипломатично "даване на почивка заради сгъстения график". И как можеш да му се сърдиш, когато усмивката не слиза от лицето му, а за кратък срок от време той превърна отбора си в отряд за унищожение?!

До момента само двама футболисти показваха недоволство при смените си. Нямате нужда от три опита, за да се сетите кои са. Но дори Рибери и Робен публично подкрепят треньора си. Ариен бе заявил "не съм съгласен с решението да ме замени, но го разбирам, защото мисли за отбора". Сандро Вагнер записа първи минути в Бундеслигата едва миналата събота, но мълчи и не роптае срещу наставника си. А това е доказателство не само за добрата атмосфера в съблекалнята, но и за тежестта на Ковач.

Слабостите?

Даже този Байерн има такива, но както вече споменахме, противниците се страхуват да ги разкрият и дори когато атакуват, го правят с нотка на предпазливост. 

Има периоди, в които баварците се отпускат, като навярно това е свързано с вродената им арогантност, съпътстваща подплатеното с резултати чувство за превъзходство.

Друга слабост е прекалено многото пропуски. Баварците създават изключително много чисти голови положения, но и правят много пропуски. Срещу Бенфика само Ариен Робен излезе три пъти срещу вратаря и не успя да го преодолее. 

Ако в Мюнхен успеят да изчистят тези грешки, тогава бандата на Ковач ще се превърне в навярно най-големият кошмар, който големите "акули" на Стария континент могат да изживеят. А Бундеслигата? Тя май изглежда решена много преди приключването й през май...


Материал на германската телевизия Sport1
Превод: Gol.bg