Феновете са една от най-важните съставки, които вдъхват живот на футбола. Често публиката е определяна за "12-я играч" на тима заради подкрепата и атмосферата, която създава. Ролята на привържениците беше погледната от друг ъгъл чрез иновативна технология, информира "Дневник". Тя е резултат от сътрудничество между "Сименс" и германския шампион "Байерн" (Мюнхен).

От този сезон акустични камери улавят звукови данни от атмосферата на стадион "Алианц Арена". Информацията от шума се картографира дигитално в 3D модел, който е използван, да за "вдъхне живот на историята на феновете" и провери как техните емоции допринасят за представянето на футболистите на терена.

"Винаги е имало дискусии около идеята за "12-я играч" и ролята, която феновете имат по време на футболен мач. За пръв път можем да определим това, като видим какво се случва на терена и шума на 75 хиляди зрители на "Алианц арена" и анализираме моделите", казва директорът на компанията за събиране на данни Signal Noise - Матю Фала. Досега технологията влезе в употреба в два мача на "Байерн". Това се случи при домакинствата на "Хофенхайм" и "Борусия" (Мьонхенгладбах).

"Когато си помислите за футбола, можете само да разкажете историята с крайния резултат, но ние решихме, че трябва да я представим по различен начин с данни. Феновете са енергични и реагират на всеки ключов момент от мача, като това е уникална информация, която можем да използваме", казва Джоана Престел, която е директор по комуникациите в "Сименс".