Закъсалият през този сезон в Бундеслигата Байерн Мюнхен изтегли най-тежкия възможен съперник на жребия за осминафиналите на Шампионската лига - Ливърпул. Настоящият лидер във Висшата лига е финалист в турнира на богатите от миналия сезон и този път като че ли настъпва към спечелване на значим трофей.

Напълно очаквано мнозина определят мърсисайдци за фаворит в сблъсъка с Байерн, който изоставах с цели девет точки от лидера в Бундеслигата Борусия Дортмунд. На няколко пъти през сезона се заговори, че треньорът на мюнхенци Нико Ковач може да бъде уволнен, но той се закрепи на поста и получи публичната подкрепа на ръководството.

Според авторитетната германска телевизия Sport1 всъщност жребият е прекрасен за хърватина. Да, Ливърпул може да изрита всеки от турнира, но пък големите мечтаят именно за срещи с други големи. И евентуално елиминиране на "червените" ще изпрати Ковач в орбитата на големите и на европейската сцена. Защото това би бил мечтан скалп, а не рутинно преминаване напред, както биха казали мнозина, ако елиминираш отбор като Лион.

Формата на Ливърпул (14 победи, 3 равенства и нито една загуба) във Висшата лига безспорно е по-добра от тази на Байерн (9 победи, 3 равенства и 3 загуби) в Бундеслигата този сезон, но пък в Шампионската лига е различно. Баварците записаха четири победи и две равенства с Аякс, а англичаните загубиха всичките си гостувания. Дори това на Цървена звезда. И трябваше да треперят срещу Наполи за класиране напред.

Големият коз на Байерн в предстоящите битки е, че отборът разполага с футболисти, които имат доста по-богат опит именно в подобни европейски двубои - Мануел Нойер, Ариен Робен, Франк Рибери, Матс Хумелс, Томас Мюлер, Джером Боатенг, Хави Мартинес, Тиаго Алкантара, Давид Алаба, Роберт Левандовски, дори и младият, но вече изпитан универсален футболист Джошуа Кимих.

Байерн показа и през този сезон, че може да играе силно срещу силните. Стори го и в Дортмунд, където загуби наивно от Борусия с 2:3, но повеждаше на два пъти в резултата и беше с класа над съперника си през първото полувреме. В Der Klassiker мюнхенци играха с темпо и със сърце. И въпреки поражението срещу правещия страхотен сезон противник заслужиха комплименти на специалисти и фенове.

Любопитна статистика показва, че от 2014 година насам Байерн е похарчил 339 милиона евро за трансфери, а Ливърпул - 707 милиона евро. Британците имат атомна атака с Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино, но като цяло техният състав не изглежда по-добър от този на германците.

Предимствата на Байерн включват наказанието на Върджил ван дайк за първия мач и това, че реваншът е в Мюнхен. Макар и усетил напрежението в Бавария като треньор, Ковач може да приветства жребия. Защото скритият фаворит Ливърпул със сигурност отнема част от отговорността за задължително класиране и практически Нико няма нищо за губене. А от място сред големите в Европа го делят само 180 минути...

 

Превод на Gol.bg