Байерн Мюнхен победи Херта само с 1:0 в двубой от 23-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Алианц Арена". 

Двата отбора изиграха сравнително слабо първо полувреме, в което липсваха чистите голови положения. Шампионите вдигнаха оборотите след паузата и в средата на второто полувреме Хави Мартинес откри резултата с глава, като това се оказа единственото попадение в срещата.

Шампионите сложиха край на серия от четири поредни шампионатни мача без победа над "старата дама", както и серия от 284 минути без гол срещу този съперник в първенството.

Байерн събра 51 точки след важната победа и се изравни на върха с лидера Борусия Дортмунд, който играе утре. Херта е десети с 32 пункта.


Гостите започнаха много смело и още в първите минути създадоха интересни положения. Саломон Калу отправи удар отблизо, но беше в положение на засада. После Дейви Зелке се измъкна зад защитата на шампионите, финтира Мануел Нойер и прати кълбото в мрежата, но също се оказа в засада и попадението правилно не беше зачетено.

Баварците не успяваха да наложат характерния си домакински натиск и чак преди изтичането на четвърт час игра стигнаха до удар, но шутът на Джошуа Кимих профуча покрай левия страничен стълб. По-късно и Серж Гнабри опита късмета си, но Ярщайн "гушна" топката много спокойно.

Калу можеше да изиграе ситуация и по-добре преди изтичането на час игра, когато преодоля Нойер отляво, но чукна топката слабо и Джером Боатенг я изчисти доволно пред голлинията. На отсрещната врата Франк Рибери стреля отблизо по диагонала и Ярщайн спаси, след което беше маркирана поредната засада в мача.

Момчетата на Нико Ковач започнаха много агресивно веднага след почивката и слаломираха основно по крилата, като на няколко пъти отбраната на Херта беше сериозно притисната. Точно тогава дойде и невероятната възможност за гостите - Дейви Зелке насочи топката хитро по диагонала и по всичко личеше, че това ще бъде гол, но грешникът в ситуацията Кимих изчисти по куриозен начин с гръб към кълбото и изкупи вината си.

В 62-ата минута Байерн откри резултата след изпълнение на корнер. Хамес Родригес центрира и над всички се извиси Хави Мартинес, разписал се след близо 13-месечно чакане. Малко след това обаче влезлият като резерва Кингсли Коман беше изваден принудително заради болки в бедрото и това развали настроението на домакините.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/LM7CCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Последваха силни, но доста неточни снаряди на Алаба и Тиаго, след което двата отбора понамалиха темпото и липсваха интересните положения. В 84-ата минута Херта остана с човек по-малко заради директния червен картон на Карим Рекик, който удари без топка Роберт Левандовски след провокация.

<iframe src="https://cc.sporttube.com/embed/jg7CCCG" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тупалката на Алаба сериозно затрудни Ярщайн и по всичко изглеждаше, че Томас Мюлер ще направи успешна добавка отблизо. Световният шампион потърси обратния ъгъл, но не осъществи добър контакт и изобщо не уцели вратата. В 92-ата минута Мануел Нойер спаси точен удар на Дуда.


Байерн Мюнхен - Херта 1:0

1:0 Хави Мартинес - 62'

 

Директен червен картон: Рекик (Херта) - 84'


Байерн Мюнхен: Нойер, Боатенг, Зюле, Кимих, Алаба, Мартинес, Горецка (Тиаго - 46'), Хамес, Рибери (Коман - 58') <Мюлер - 67'>, Гнабри, Левандовски

Херта: Ярщайн, Рекик, Щарк, Лустенбергер, Ладзаро, Мителщедт, Груич, Майер (Дардай - 79'), Дуда, Калу (Ящрембски - 79'), Зелке