Опорният бранител на Байерн Мюнхен Хави Мартинес се явява гарант за успех, сочи любопитна статистика на вестник "Билд".

Испанецът се разписа в два поредни кръга с глава, след като не беше вкарвал близо 13 месеца в Бундеслигата преди това. 

Куриозното е, че последните му четири попадения във всички турнири неизменно са били за 1:0 в полза на баварците, което доведе до шеги в интернет, че снажният ибериец е като... отварачка.

Мартинес вкара единствения гол при успеха с 1:0 над Херта и имаше основна заслуга за шеметната победа с 5:1 в Гладбах, откривайки резултата още във втората минута.

Прякорът му "Машинес" е напълно оправдан, защото испанецът има 105 победи в 125 мача в Бундеслигата. Това прави 84% успеваемост и той е №1 в историята сред всички играчи с поне 100 мача по германските терени.

Мартинес е загубил само един от изиграните от него 25 мача този сезон (2:3 от Борусия в Дортмунд). Има четири равенства и цели 20 победи.

Стотици фенове на Байерн оказват натиск върху треньора Нико Ковач, призовавайки специалиста винаги да пуска като титуляр своя "Машинес". Защото испанецът дава стабилност в средната линия и винаги е заплаха при центриране в наказателното поле на съперника. 

Той е също така изключително полезен в отбрана, където често "обира" високите топки, елиминирайки заплахата за вратаря Мануел Нойер.