Ливърпул се класира на четвъртфиналите в Шампионската лига, след като победи Байерн напълно заслужено с 3:1 насред Мюнхен в реванша. Първата среща на английската земя завърши без попадения.

Мърсисайдци откриха резултата в средата на първото полувреме, когато Садио Мане се възползва от колективната грешка в отбраната на съперника и реализира елегантно.

Шест минути преди почивката надеждата на баварците се завърна след автогола на Жоел Матип, но мераците на Байерн за пълен обрат бяха охладени от гола на Върджил ван Дайк с глава в 69-ата минута. В 84-ата минута вторият гол на Мане в мача сложи точка на спора.

Миналогодишният финалист Ливърпул продължава своя поход към шеста титла на Стария континент, докато за Байерн това беше първо отпадане още на 1/8-финал от 2011 година насам.

Припомняме, че това не е първият случай, в който Ливърпул на Юрген Клоп разгромява Байерн насред Мюнхен. През лятото на 2017 година "червените" биха тук дори с 3:0 в двубой за Ауди Къп.


Срещата на стадион "Алианц Арена" започна доста спокойно, като очевидно и двата отбора залагаха на опознаването и на сигурността. Байерн действаше спокойно и изобщо не търсеше ранен домакински натиск, навярно заради силата на гостуващия тим по отношение на контраатаката.

В деветата минута се стигна и до първия интересен момент. Грешка в защитата на Ливърпул позволи на Тиаго Алкантара да нанесе удар от движение извън наказателното поле, но топката мина доста над напречната греда при бомбения изстрел на испанеца. 

Малко след това се стигна и до първия дискусионен момент, защото Роберт Левандовски се измъкна зад отбраната и излизаше на стрелкова позиция в наказателното поле, когато падна на земята след контакт с Върджил ван Дайк. Претенциите на Байерн за дузпа обаче не бяха уважени от арбитъра Орсато, дал знак играта да продължи.

Последва изключително муден и скучен период, в който страхът от грешка в двата отбора беше осезаем. В средата на първата част се стигна до първия удар и за мърсисайдци, но Роберто Фирмино не уцели вратата.

В 26-та минута Ливърпул поведе от нищото. Садио Мане беше намерен с дълъг пас в предни позиции и Мануел Нойер реши да го блокира заради пасивността на Рафиня, но беше финтиран и сенегалецът копна технично в мрежата. Асистенция записа ван Дайк, намерил Мане с великолепен дълъг пас.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/J3CaO2qVbAQ" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Десетина минути преди паузата включилият се в атака Робъртсън загря ръкавиците на Нойер с тупалка отляво, спечелвайки корнер, от които не произлезе нищо смислено. 

В 39-ата минута всичко започна отначало, защото Байерн изравни. Серж Гнабри получи по десния фланг и отправи остро центриране към Левандовски. Полякът обаче не успя да играе с кълбото, защото в опита си да изчисти Жоел Матип си заби ефектен автогол.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/L5Z53Dt0lRI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Малко след почивката Ливърпул контраатакува и Мохамед Салах опита изненадващ бомбен удар, но Нойер реши да не рискува и изби. Байерн не успяваше да сътвори нищо смислено в офанзивен план, като това важеше в пълна сила и за островитяните.

Секунди преди изтичането на час игра стана интересно, защото Гнабри беше изпуснат отдясно. Германският национал опита успоредно на голлинията центриране за Левандовски, но Роберт се размина с топката.

В 69-ата минута Ливърпул отново излезе напред в резултата. При най-обикновено изпълнение на корнер Върджил ван Дайк надскочи Матс Хумелс и Хави Мартинес, след което засече безпощадно с глава и не остави шансове на Нойер.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4VU43uxq0Y0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Всичко можеше да приключи шест минути по-късно, но Салах се поколеба и забави, след което позволи на Нойер панически да изчисти след намесата на Зюле в последния момент.

В 84-ата минута грохналата отбрана на Байерн окончателно капитулира. Салах центрира меко към границата на малкия пеналт и Мане отбеляза майсторски с глава, надхитряйки забавилия се Хумелс.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-xvTsUW8paM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

До края не се случи нищо интересно и така Ливърпул се класира за четвъртфиналите. Жребият за финалната осмица е в петък.


Байерн Мюнхен - Ливърпул 1:3

0:1 Садио Мане - 26'
1:1 Жоел Матип - 39', автогол
1:2 Върджил ван Дайк - 69'
1:3 Садио Мане - 84'


Байерн Мюнхен: Нойер, Зюле, Хумелс, Алаба, Рафиня, Мартинес (Горецка - 72'), Тиаго, Хамес (Ренато - 79'), Рибери (Коман - 61'), Гнабри, Левандовски

Ливърпул: Алисон, ван дайк, Матип, Робъртсън, Александър-Арнолд, Милнър (Лалана - 87'), Хендерсън (Фабиньо - 13'), Вайналдум, Салах, Мане, Фирмино (Ориги - 83')