Байерн Мюнхен разби Фортуна Дюселдорф категорично с 4:1 като гост в двубой от 29-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Меркур Шпиларена".

Шампионите до голяма степен си решиха домашното още през първото полувреме, в което Кингсли Коман избухна с два гола. 

Очевидно французинът се е вдъхновил от размяната на юмруци с Роберт Левандовски през седмицата, като двамата играчи демонстрираха професионализъм и показаха, че случката е забравена.

Десетина минути след почивката Серж Гнабри сложи точка на спора, правейки аванса на гостите класически. Неприятности имаше и за Байерн, защото титулярният вратар Мануел Нойер напусна принудително заради болка.

В 89-ата минута Лукебакио вкара почетен гол за дюселдорфци от дузпа, но в добавеното време Леон Горецка върна аванса от три гола на мюнхенци.

След победата днес Байерн Мюнхен събра 67 точки и се върна на върха, водейки с една точка на Борусия Дортмунд пет кръга преди края на сезона. Фортуна Дюселдорф е десети с приличните 37 пункта.


Първата интересна ситуация в двубоя настъпи пет минути след началния съдийски сигнал, когато Серж Гнабри подаде отдясно към Кингсли Коман и французинът уцели гредата с бранител на гърба си. Секунди след това Тиаго Алкантара стреля неточно с глава.

Акцентът на операторите не беше случаен, защото те повториха кадър с реакция на Роберт Левандовски. Полякът, който се сби с Коман на тренировка на отбора тази седмица, аплодира изпълнението му и показа, че случката остава в миналото.

Преди изтичането на четвърт час игра Коман откри резултата по много куриозен начин. Той получи отляво и моментално центрира в наказателното поле за Томас Мюлер. Германецът обаче не успя да отклони кълбото, но движенията му заблудиха вратаря и кълбото влетя в долния десен ъгъл!

Левандовски стреля покрай вратата от фаул, а малко след това домакините спечелиха корнер след отклонен фронтален шут. Последва доста спокоен период, в който и двата отбора не сътвориха нищо съществено, след което снаряд на Коман беше спасен. Този път обаче не последваха овации от Левандовски.

Логичното се случи при следващата атака на баварците, когато един от най-добрите подавачи в Бундеслигата Кимих пусна за Коман и този път французинът реализира от движение с левачката, разписвайки се за втори път в мача. По-късно Рензинг спаси два пъти своите при удари на Мартинес и Тиаго.

Нов удар на Тиаго беше спасен, но проблемите за шампионите бяха свързани с принудителната смяна на вратаря Мануел Нойер с резервата Свен Улрайх.

Десетина минути след почивката Байерн вкара трети гол. Томас Мюлер отклони с глава към границата на малкия пеналт и Серж Гнабри направи добавка отблизо.

В средата на втората част статистиката показа 19:3 удара в полза на Байерн Мюнхен, като домакините бяха отправили само един точен изстрел. Точно тогава дойде и неуспешният шут на Баркок, олицетворяващ безсилието на дюселдорфци.

Към края на мача Матс Хумелс игра с ръка в наказателното поле след лошо изчистване на Тиаго Алкантара. Реферът първоначално подмина ситуацията, но после изгледа положението на видеоповторение и посочи бялата точка. Вкаралият хеттрик в Мюнхен за сензационния хикс 3:3 през есента Доди Лукебакио застана зад топката и не сбърка.

Във втората минута на добавеното време Леон Горецка вкара отблизо след много груба грешка в защитата на Фортуна при рутинно центриране отдясно.

 

Фортуна Дюселдорф - Байерн Мюнхен 1:4

0:1 Кингсли Коман - 15'
0:2 Кингсли Коман - 41'
0:3 Серж Гнабри - 55'
1:3 Доди Лукебакио - 89', дузпа
1:4 Леон Горецка - 92'