Байерн Мюнхен победи Вердер Бремен трудно с 1:0 в двубой от 30-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Алианц Арена".

"Бременските музиканти" изиграха много солидно първо полувреме, в което техният противник така и не успяваше да създаде чисто голово положение.

Веднага след почивката обаче шампионите натиснаха и Павленка трябваше да се справя с истинска канонада към вратата си. За капак преди изтичането на час игра Милош Велкович беше изгонен заради втори жълт картон.

Четвърт час преди края баварците най-после превзеха крепостта чрез необичаен голмайстор - Никлас Зюле. При неговия удар се получи щастлив рикошет и топката изненада стража на гостите.

След 19-ата си поредна победа (17 са за първенство) над този съперник във всички турнири Байерн събра 70 точки и вече води с четири на втория Борусия Дортмунд, който играе утре. Вердер е осми с 46 пункта.


Гостите започнаха много добре и на няколко пъти поглеждаха към вратата на своя съперник, който отправи първия удар чрез Хави Мартинес. Испанецът засече с глава, но кълбото профуча покрай страничната греда.

Вердер продължаваше да стои отлично на терена и по никакъв начин не показваше страх от шампионите. Чак в средата на първото полувреме се стигна до още едно интересно положение. Томас Мюлер реши да пробва късмета си  от дистанция, но Павленка внимаваше и улови спокойно.

В 26-ата минута прекрасно копване на Тиаго Алкантара над цялата защита на Вердер даде възможност на отскубналия се Серж Гнабри да отправи атрактивен удар от въздуха, но Павленка спаси по фантастичен начин с върха на дясната си обувка.

На отсрещната врата Свен Улрайх трябваше да излиза в правилния момент и да блокира Рашица, който можеше да създаде по-големи главоболия на противника. Баварците отговориха с много неточен удар с глава на Роберт Левандовски.

В края на първата част Серж Гнабри подходи егоистично и завърши с много неточен удар, а веднага след паузата Байерн натисна. Тиаго Алкантара беше блокиран, а после Павленка спаси шута от малък ъгъл на Левандовски. Гнабри отново стреля след грешка в защитата на гостите, но пак се стигна до намеса на вратаря.

Десетина минути след почивката нов снаряд на Гнабри доведе до поредно спасяване на Павленка, като този път и страничната греда помогна на стража, който отказа и Левандовски. 

Преди изтичането на час игра обаче Вердер остана с човек по-малко заради втория жълт картон на бранителя Милош Велкович. При изпълнение на фаула Левандовски шутира в аут.

Дейде редът и на Давид Алаба да пробва късмета си с два снаряда. Първият профуча над целта, а вторият беше спасен от Павленка. Двайсетина минути преди края на редовното време Мюлер направи голям пропуск с глава на далечната греда, като изобщо не намери очертанията на вратата.

Четвърт час преди края Байерн все пак поведе заслужено, но с голяма доза шанс. Никлас Зюле също реши да стреля около дъгата, но се получи нещастен за Павленка рикошет в краката на Клаасен и кълбото влетя в мрежата.

Малко по-късно Байерн уцели нова греда чрез Левандовски. Полякът можеше да сложи точка на спора пет минути преди края, но би над вратата.


Байерн Мюнхен - Вердер Бремен 1:0

1:0 Никлас Зюле - 75'