Ръководството на Байерн Мюнхен е взело решение да уволни треньора Нико Ковач в края на сезона, гърмят две различни европейски медии - Goal.com и близката до германските клубове Spox.

Преди дни бившият наставник на тима Феликс Магат прогнозира, че специалистът е пътник и при дубъл, тъй като не се ползва с нужния авторитет. Интересното е, че самият Магат беше натирен след историческите два поредни дубъла през януари 2007 година.

Критиките към Ковач не спираха през целия сезон. Той започна силно, но през есента отборът изпадна в дълбока криза и още тогава се заговори за смяната му. 

В крайна сметка младият треньора успя да стабилизира баварците и кръг преди края на сезона те водят с две точки на Борусия Дортмунд, а освен това са на финал за Купата на Германия. Шефовете на стадион "Алианц Арена" обаче са бесни заради безславното отпадане срещу Ливърпул в Шампионската лига.

Байерн изглеждаше изключително безидеен и на моменти дори страхлив на собствения си стадион, губейки с 1:3 след нулево реми на Острова. Голяма част от играчите вече не вярвали, че Нико е правилният човек за поста.

Поради тази причина управата на Байерн е взела решение, че смяната на поколенията от лятото да бъде осъществена от друг треньор, който да има по-голям авторитет и нужния опит. От клуба си тръгват асовете Франк Рибери и Ариен Робен, както бекът Рафиня. На тяхно място пристигат световните шампиони Бенжамен Павар и Люка Ернандес.

В момента се спрягат две имена за наследник на Ковач, като и двамата познават добре обстановката в клуба. Единият е наставникът на Аякс Ерик тен Хаг, който водеше втория отбор на баварците преди време. Другият е бившият капитан на Байерн Марк ван Бомел, който води ПСВ Айндховен.