Байерн Мюнхен спечели седма поредна и общо 29-а титла на Германия, след като надигра гостуващия Айнтрахт Франкфурт с 5:1 на своя стадион "Алианц Арена" в мач от последния 34-и кръг.

Кингсли Коман откри още в четвъртата минута, а вратарят на "орлите" Кевин Трап задържа интригата със серия от невероятни спасявания. Преди изтичането на час игра Серж Гнабри покачи, но след намесата на VAR попадението беше отменено заради тънка засада.

Пет минути след почивката влезлият като резерва Себастиан Алер сензационно изравни за Айнтрахт, но реакцията на баварците беше светкавична и Давид Алаба върна аванса на своите. Пет минути по-късно Ренато Санчес вкара трети гол за мюнхенци и практически ликвидира интригата.

Франк Рибери се разписа в 72-ата минута в своя последен мач от Бундеслигата, като французинът стана първият играч в историята на германския шампионат с девет титли. Другата голяма легенда на шампионите Ариен Робен също записа името си сред реализаторите малко след това.

Байерн Мюнхен завърши една сравнително колеблива кампания с актив от 78 точки и грабна сребърната салатиера за рекорден седми път. Борусия Дортмунд остана втори със 76 пункта, а Айнтрахт Франкфурт е седми в крайното класиране с 54 точки.

ГАЛЕРИЯ със снимки от триумфа на Байерн вижте ТУК!


Преди двубоя ръководството на Байерн Мюнхен отдаде дължимото на легендите Франк Рибери, Ариен Робен и Рафиня, които си тръгват от клуба след вярна служба.

Момчетата на Нико Ковач наложиха свиреп домакински натиск още от самото начало и в четвъртата минута откриха резултата след хладнокръвна акция. Роберт Левандовски върна към Томас Мюлер, който изведе Кингсли Коман в наказателното поле и французинът не сбърка.

"Орлите" буквално не знаеха къде се намират и в следващите десетина минути вратарят на гостите Кевин Трап направи три феноменални спасявания срещу Серж Гнабри, Давид Алаба и Роберт Левандовски. Полякът отправи и удар с глава, минал над напречната греда.

Постепенно горещите страсти пред пеналта на гостуващия отбор намаляха и играта се поизравни, като това се дължеше основно на очевидната почивка, която шампионите бяха решили да направят по отношение на бясното темпо.

В 26-ата минута Байерн вкара второ попадение - Левандовски подаде на Гнабри, който напредна и простреля Трап с левачката. Реферът Саша Щегеман обаче получи сигнал, че системата VAR ще бъде използвана и с право, защото полякът се намираше в положение на тънка засада при подаването към него около центъра на терена.

Тъкмо беше изминал половин час игра, когато и гредата спаси Айнтрахт от ново попадение, защото де Гузман изчисти право към собствената си врата при острото центриране отляво на Коман. Секунди след това пък Трап блесна с ново спасяване.

В началото на второто полувреме Гнабри отново тества стабилния Трап, а на отсрещната врата Зюле блокира центрирането на Костич. Айнтрахт изпълни корнер, при който защитата на Байерн заспа и Аврам уцели напречната греда. Като във филмов сценарий топката се отби в коляното на влезлия като резерва Себастиан Алер и влетя в мрежата на домакините - 1:1!

Реакцията на Байерн не закъсня. Трап отново блесна при удар на Томас Мюлер, но защитата пред вратаря не успя да реагира по-бързо от Давид Алаба и бекът направи успешна добавка отблизо.

Интригата се изпари още преди изтичането на час игра, защото и резервата на Байерн Ренато Санчес се разписа за първи път през сезона в Бундеслигата. Той получи в наказателното поле, финтира защитник и простреля Трап с точен удар с десния крак по диагонала.

В средата на второто полувреме Джошуа Кимих получи на добра позиция в наказателното поле и отправи точен удар, но защитник на франкфуртци изчисти пред голлинията.

Имаше време и Франк Рибери да запише името си сред реализаторите в 72-ата минута в своя последен мач от Бундеслигата. Френският ветеран се подигра с да Коста и Абрахам, след което копна технично покрай направилия много силен мач Трап за див екстаз на феновете по трибуните.

Приказката се оказа прекрасна, защото в 78-ата минута се разписа и изкаралия 10 сезона в Мюнхен Ариен Робен. Холандецът получи от Давид Алаба и вкара на празна врата, но попадението със сигурност ще има сантиментална стойност за "лалето".


Байерн Мюнхен - Айнтрахт Франкфурт 5:1

1:0 Кингсли Коман - 4'
1:1 Себастиан Алер - 50'
2:1 Давид Алаба - 53'
3:1 Ренато Санчес - 58'
4:1 Франк Рибери - 72'
5:1 Ариен Робен - 78'