Байерн усили атакуващите си варианти с наема на дошлия от Барселона Филипе Коутиньо. Но въпросът е къде ще се впише бившият играч на Ливърпул на „Алианц Арена”. Вundesliga.com насочи тактическия си обектив към полузащитника, който може да се окаже решаваща фигура за рекордните шампиони.

Вариант 1: Като атакуващ халф зад Левандовски 

Феновете на Барселона може би са свикнали да виждат Коутиньо да оперира отляво на атаката от пристигането му през януари 2018 г. от „Анфилд“. Бразилецът формира мощно атакуващо трио с Лионел Меси и Луис Суарес. Но само на теория. Защото формата, която му спечели на първо място трансфера в Каталуня и го направи третия най-скъп футболист в света, остана някъде назад в Ливърпул. Вярно, там той имаше по-свободни функции и нахлуваше от дълбочина.

Коутиньо вкара 21 гола и даде още 11 в своите 75 изяви за Барселона. В резултат на това той е отбелязал средно по гол на всеки 150 минути и остана натрапчивото усещане, че схемата на игра в Барселона (4-3-3) не извади най-доброто от 27-годишния бразилец. В последните си три сезона на „Анфилд“ Коутиньо вкара 38 гола и подаде за още 24 в 99 мача. Средната му скорост на реализиране бе 102 минути. Ливърпул елиминира Барселона по пътя към спечелването на Шампионската лига при Юрген Клоп през миналия сезон, но през цялото време въпросната Барселона се гордееше с по-висок клубен коефициент.

Показателно е, колкото и да е относително, в по-слаб отбор, но с по-важна роля, Филипе е по-ефективен. Неслучайно Бразилия го използва на позицията на №10, за да спечели Копа Америка през юли. Байерн пък може да освободи Мюлер да играе още напред, където той процъфтяваше заедно с Левандовски в миналото. Томас и Коутиньо дори може да си сменят ролите в средата на терена, с което да създават допълнителни проблеми на съперниците.

Вариант 2: Като ляво крило, влизащо навътре

Коутиньо може да се окаже отляво на атаката на Байерн, точно както го направи в Барселона, особено ако честите травми продължат да измъчват Кингсли Коман. Французинът е един от най-талантливите играчи на Байерн и без съмнение най-бързият в отбора, но дори когато няма контузия, Филипе може да осигури интересна промяна на темпото и организирането на атаките.

Коутиньо не е бавен, но Коман е толкова бърз, че макар да играе с десния крак отляво, той буквално прескача пазача си от външната страна, след което следва ординарно центриране в опасната зона. Тъй като в другия случай трябва да се вреже към центъра, за да стигне до изстрел към вратата с по-силния си крак. Склонността на Коутиньо да се придвижва в централната зона издърпва защитниците на съперника извън обичайните им места, а умението му да стреля от дистанция няма аналог в световния футбол.

Евертън в дербито на Мърсисисайд, Реал М в Ел Класико, Аржентина в най-свирепия мач на Копа Америка – всички те станаха свидетели на гръмотевичния му удар в горния ъгъл на вратата. Това именно го превръща в перфектния антидот в случаите, когато крайните защитниците са се изтеглили достатъчно назад, а срещу себе си имат крила, които предпочитат да дриблират.  Дори и не всичките му опити да намерят целта, трудно в света ще се намери по-безжалостен хищник в наказателното поле от Левандовски, който да се възползва от избитата от вратаря топка.

Вариант 3: Като централен полузащитник със или без Тиаго

Това може да е най-малко вероятният избор за Байерн и Коутиньо, но изтеглянето на бразилеца по-назад може да даде на Нико Ковач възможността да играе с всеки от Коман, Мюлер и Серж Гнабри зад Левандовски, докато все още се опира на таланта на Коутиньо. Тиаго Алкантара се похвали, че миналия сезон е завършил с 90% точни пасове – най-високото постижение сред играещите в по-задни позиции плеймейкъри в Първа Бундеслига.

Статистиката на Коутиньо в това отношение бе поразително подобна в Барселона. Роденият в Рио де Жанейро футболист е завършил точно 89% от подаванията си в Примера дивисион. Редом до биткаджията Хави Мартинес Коутиньо може да се кандидатира за мястото на Тиаго, ако бившият халф на Барселона се нуждае от почивка. Играейки до Алкантара, а не вместо него, съперниците могат да гонят сенки през 90-те минути.

Дуетът Робери вече не съществува, след като Ариен Робен и Франк Рибери се оттеглиха, освобождавайки местата на крилата. Но това не означава, че халфовете Корентен Толисо, Леон Горецка и дори Ренато Санчес трябва да са сигурни за постовете си. Защото Коутиньо спокойно може да им открадне шоуто. „С този футболист можем да предложим на феновете си нещо грандиозно“, възторжен е спортният директор на Байерн Хасан Салихамиджич. С таланта и универсалността на Коутиньо е малко вероятно да греши в този случай.

Материал на "Тема Спорт"