Байерн Мюнхен е прекалено зависим от головете на Роберт Левандовски и това се видя в последните два кръга, в които отборът не взе нито една точка. Полякът пък се намира в поредица от три шампионатни мача, в които не успява да се разпише.

Роберт стартира с рекордните 16 гола в първите 11 кръга на Бундеслигата, вкарвайки поне веднъж във всеки мач. Серията му секна срещу "чернота котка" Фортуна Дюселдорф (0 гола в 4 мача срещу този съперник) и продължи срещу още два неудобни противника - Байер Леверкузен и Борусия Мьонхенгладбах.

Което пък отново показа, че от детайлната статистика има смисъл и тя определено не е случайна. Бившият капитан на баварците Щефан Ефенберг е красноречив: "Когато Левандовски не вкара, започват проблемите на Байерн".

Играта на Байерн не е чак толкова лоша - при последните две загуби тимът отправи 40 изстрела, вкара два гола, удари три греда, а в събота Ян Зомер извади топката с пръстите си, след като навярно 90% от обема на кълбото беше зад голлинията. 

Липсата на късмет съвпадна с головата суша на Левандовски и това определено е повод за безпокойство, защото разликата от Гладбах набъбна на 7 точки, а шампионите паднаха до седмо място.

"Създаваме много голови положения, дори чисти такива. Но головете не падат. Обикновено при такива положения вкарваме по 2-3 гола в повече, защото положенията наистина са чисти. Преди мача с Леверкузен имахме добра успеваемост, а сега не сме хладнокръвни. Нямам обяснение", заяви спортният директор Хасан Салихамиджич.

Легендата Ефенберг има обяснение: "Навярно те сбъркаха на пазара. На мен в този състав на Байерн ми липсва заместник на Левандовски, който да може да влезе от пейката и да обърне мача. Сандро Вагнер беше такъв тип играч".

Универсалният боец Джошуа Кимих обаче не иска да се оправдава с малшанса: "когато пропускаш толкова много положения, не можем да говорим винаги само за липса на късмет".


Материал на Gol.bg