Германският хегемон Байерн Мюнхен стартира пролетния дял на сезона в Бундеслигата с гръмка победа 4:0 като гост на Херта.

Шампионите владееха инициативата още от самото начало, но не успяваха да разпечатат вратата на берлинчани близо час игра. Томас Мюлер обаче попадна в прегръдките на своите четвърт час след почивката, получавайки подаване от Иван Перишич.

В 73-ата минута Роберт Левандовски отбеляза своето 20-о попадение за сезона в първенството, реализирайки отсъдената дузпа. Три минути след това Тиаго сложи точка на спора с красив гол, а по-късно се разписа и Перишич с глава.

Байерн Мюнхен събра 36 точки и излезе на втора позиция, изоставайки с четири пункта от лидера РБ Лайпциг. Херта е 14-и в таблицата с 19 точки, само на две над зоната на изпадащите.


Момчетата на Ханзи Флик бяха доста по-активни в началните минути и се настаниха удобно в половината на своя противник, но липсваха чисти голови положения. На няколко пъти вратарят Руне Ярстайн се намесваше при опасни центрирания, а десетина минути след началото е Херта погледна в предни позиции.

В средата на първата част голмайсторът на баварците Роберт Левандовски направи рядко виждан за своите стандарти пропуск. Полякът беше изведен от Иван Перишич сам срещу вратаря, но Роберт би покрай десния страничен стълб.

Точен удар на Мюлер попадна в ръцете на вратаря, а след това Ярстайн извади и късмет, когато страхотното изпълнение от въздуха на Филипе Коутиньо също беше насочено в неговия обсег. Кариоката "хвана" топката от въздуха след центриране отляво, но не успя да намери някой от двата ъгъла.

Баварците бяха все така активни и в началото на второто полувреме, но отново трудно създава опасни положения. Преди изтичането на час игра Перишич беше изпуснат и стреля опасно, но Боята блокира с тяло пред голлинията. Хърватинът получи нов шанс минута по-късно, но стреля в ръцете на Ярстайн с глава.

Логичното все пак се случи в 60-ата минута, когато Перишич свали с глава след центриране отдясно и на най-добра позиция се озова Томас Мюлер. Световният шампион с Германия шутира моментално от движение с левия крак и заби кълбото в мрежата.

Десетина минути след това Леон Горецка беше хванат за ръката от Клюнтер и реферът Тобиас Щилер посочи бялата точка. Роберт Левандовски пое отговорността и не сбърка, намирайки долния ляв ъгъл.

Само три минути след това интригата беше ликвидирана след мълниеносна контраатака на гостите. Тиаго Алкантара получи от Леон Горецка и заби топката в горния ляв ъгъл с помощта на напречната греда.

Един от най-дейните на терена Иван Перишич също успя да се разпише. Това се случи в 84-ата минута, когато хърватинът се извиси при центрирането на Мюлер и вкара с глава. В тази ситуация грешка допусна и вратарят Ярстайн.

Херта имаше добра възможност малко след това, но от малък ъгъл Паскал Кьопке беше отказан от Мануел Нойер.


Херта - Байерн Мюнхен 0:4

0:1 Томас Мюлер - 60'
0:2 Роберт Левандовски - 73', д.
0:3 Тиаго Алкантара - 76'
0:4 Иван Перишич - 84'