Байерн започна ударно след зимната пауза в Първа Бундеслига. Първо отнесе с 4:0 като гост стабилния Херта, след което разби с 5:0 целещия се нависоко Шалке 04. При подобна градация какво ли минава в главите на следващия съперник на баварците – Майнц 05, който ще ги приеме в събота?

След двубоя на „Опел Арена“ следва домакинство на Хофенхайм в 1/8-финал за Купата на Германия и в Мюнхен каца лидерът РБ Лайпциг. Ако дотогава рокадата на върха не е факт, то неизбежното ще се случи на 9 февруари.

Някой спомня ли си, че 2020-а започна за Байерн с 2:5 от Нюрнберг (тимът удари с 5:0 и ЦСКА в контрола), макар и в приятелски мач? Ако на 11 януари феновете на шампионите са преживели известен стрес, то сега всички съмнения и черни облаци са разсеяни. Ненаситното и вечно гладно чудовище от Мюнхен се завърна и даде ясен знак на конкурентите да забравят за шампионските си мераци.

Байерн може да стъпи още някъде накриво, но на дългата дистанция мюнхенци нямат равни. И причината не е само в качеството на състава, с който разполагат. Шампионите като кръвожаден звяр, надушил жертвата си, не спират, докато не го разкъсат. С гола на Леон Горецка в 50-ата минута за 3:0 интригата срещу Шалке 04 умря, но червените продължиха да търсят още голове. Както винаги са го правили в исторически план.

Тази безпощадност ги отличава от останалите. И несъмнено смразява съперници и конкуренти. В Байерн сякаш се хранят с този страх, което е допълнителен бонус за тима и минус за претендента. Усети го и лидерът РБ Лайпциг, чиято преднина от 4 точки се стопи на една. А това може ли въобще да се брои за преднина, когато в гърба ти диша Байерн? Далече по-конкурентният, опитен и печелил трофеи тим на Борусия Дортмунд през миналия сезон бе с 9 т. пред баварците, а накрая Сребърната салатиера си остана в Мюнхен…

Байерн не само изнесе урок с 5:0 срещу Шалке 04, от 34 години Бундеслигата не бе виждала такава офанзивна мощ. Успехът доведе до изумителните 55 попадения, а за последно повече след 19 кръга бе отбелязал Вердер – 57, през сезон 1985/86 г. Тогава бременци финишираха втори по голова разлика. Познайте зад кой – Байерн!

Роберт Левандовски пък не пропусна да дръпне с 21 гола в листата на стрелците пред Тимо Вернер (РБ Лайпциг) с 20. Полякът се намира в изумителна форма този сезон. Последният, който се бе разписал толкова сред 19 кръга, бе клубната легенда Герд Мюлер през 1972-73 г. Със сегашния си ритъм Лева спокойно може да атакува вечното постижение на Бомбардира на нацията, който вкара 40 през сезон 1971-72 г.

Материал на в-к Тема спорт