Само допреди две години и половина Филипе Коутиньо беше сред най-добрите футболисти в света, правейки чудеса с екипа на Ливърпул.

През януари 2018 година той пренаписа историята, ставайки най-скъпата покупка на петкратният европейски клубен шампион Барселона. Каталунците платиха на мърсисайдци 120 милиона евро без бонусите, а с тях сумата може да достигне цели 160 милиона евро.

От този момент нататък обаче нещо се случи и Филипе е бледа сянка на футболния магьосник от стадион "Анфийлд". Той пак показва какво може, но го прави сравнително рядко и няма следа от постоянството му.

Миналото лято Барса разкара южноамериканеца, който пристигна в Мюнхен с идеята да "зареди батериите". Но и с екипа на Байерн не успява да блести, като дори често стоеше на резервната скамейка.

Според вестник Evening Standard на "Ноу Камп" чакат между 80 и 90 милиона евро за офанзивния полузащитник, който уж преговаря с Челси за бъдещ трансфер. В Испания дори считат, че от Барселона ще се съгласят и на 60 милиона евро, само и само да бият шута на Филипе.

Интересното е, че първата "промоционална" оферта на Барса беше отправена към настоящия им партньор в сагата с Коутиньо - Байерн Мюнхен. В договора за наем между двата клуба е записано, че баварците могат до купят играча за 120 милиона евро от 1 юли.

Сумата изглежда фантастична с оглед изявите на футболиста и реалностите на пазара, затова испанците са склонни да приемат и 80 милиона евро. Макар да беше една от големите звезди в световния футбол до скоро, сега Филипе не струва и толкова. Поне не и според шефовете на Байерн, които нямат намерение да платят тази сума за бразилския национал.

В 32 мача за Байерн този сезон Коутиньо е постигнал 9 гола и 8 асистенции, но големият проблем за него си остава липсата на постоянство и неспособността му да вдигне нивото на отбора в мачове, в които нещата не се получават по желания начин.