Байерн Мюнхен спечели Купата на Германия за втори пореден и общо 20-и път, надигравайки Байер Леверкузен с 4:2 на финала в Берлин.

Момчетата на Ханзи Флик изиграха много солидно първо полувреме и тотално надиграха противника си. Давид Алаба откри в 16-ата минута от пряк свободен удар, а малко след това Серж Гнабри удвои аванса на своите.

Роберт Левандовски направи аванса на баварците класически преди изтичането на час игра с изненадващ далечен снаряд, но Свен Бендер върна интригата малко след това.

"Аспирините" имаха своя много силен период в средата на второто полувреме, когато редуваха атака след атака, но големи пропуски направи Кевин Фоланд.

В 89-ата минута Левандовски сложи точка на спора с втория си гол в мача. Кай Хаверц оформи крайния резултат в 95-ата минута от дузпа, правейки поражението на Байер по-почетно.

Така Байерн завърши сезона с домашен дубъл в Германия и ще преследва втори требъл в историята си с евентуален триумф в Шампионската лига през месец август.


Баварците започнаха по-активно и още в третата минута голмайсторът на Бундеслигата Роберт Левандовски отправи първия удар в мача с глава, но топката мина много високо. Малко след това Кингсли Коман пусна за свободния в пеналта Томас Мюлер, но той се забави и беше блокиран.

Шут на Коман попадна в обсега на вратаря Храдецки, но Байерн все пак откри резултата в 16-ата минута на мача. Това се случи след изпълнение на пряк свободен удар от Давид Алаба, който завъртя кълбото майсторски над стената с левачката и намери горния десен ъгъл.

Активният Мюлер засече от движение остро центриране отдясно и за малко да вкара типичен за него гол, но Храдецки успя да спаси.

Стражът на "аспирините" беше матиран за втори път в средата на първото полувреме, когато Джошуа Кимих изведе Гнабри отдясно с разкошен скрит пас и острието реализира с плътен удар по земя в долния ляв ъгъл.

Байер имаше нужда от половин час, за да създаде опасна атака, но малко след неточното изпълнение на Леон Бейли така или иначе беше маркирана засада. На отсрещната врата в положение на засада се намираше и Левандовски, който допусна рядко срещана за него грешка с излишно забавяне и изпускане на момента за стрелба.

В добавеното време на първата част подкрепяните с бурни аплодисменти от служители на клуба "аспирини" имаха силен и точен удар, но Мануел Нойер буквално залепи топката за ръкавиците си при снаряда на Ларс Бендер.

След почивката Гнабри беше много близо до второто си попадение, но не успя да намери вратата на съперника. Тупалка на Мюлер пък намери тялото на противник.

Десетина минути след старта на втората част Левандовски успя да завърши, но доста под стандартите си. Той получи много добро подаване от Коман, но би много високо с левия крак.

Само една минута след това се стигна до невероятен пропуск на Кевин Фоланд. Изнесената напред отбрана на Байерн беше хваната в крачка от Диаби, който сервира топката за Фоланд, но последният се размина по комичен начин с топката при опит да бие с левия крак.

Грубият пропуска на Фоланд беше наказан от баварците по шампионски малко преди изтичането на час игра. Нойер изрита топката силно напред и Левандовски се реваншира за пропуските днес с перфектно спиране и фантастичен удар от трийсетина метра. Топката беше насочена право в обсега на Храдецки, но той остана изненадан и не успя да предотврати попадението.

Прекрасна намеса на Боатенг в малкия пеналт отказа Байер от попадението, защото топката отиваше право на крака на Бейли. При изпълнението на корнера обаче Свен Бендер се оказа най-хитър на далечната греда и намали пасива на символичните домакини.

Фоланд направи нов голям пропуск след хубаво центриране отдясно на Диаби, а това определено беше периодът, в който Байер имаше надмощие над големия Байерн. Поредицата от странни пропуски продължи и пред вратата на Леверкузен, където Левандовски не успя да вкара на далечната греда.

Иван Перишич се полакоми при следващата атака на мюнхенци и би силно в ръцете на Храдецки, вместо да чукне вдясно за свободния Левандовски. Байер веднага отговори с тупалка на Бейли, която срещна тялото на съперник.

В 89-ата минута Байерн реши да сложи точка на спора и охлади ентусиазма на съперника си с четвърти гол. Този път Перишич се реваншира и подаде на Левандовски след акция отляво и полякът копна технично над Храдецки.

В добавеното време на мача Байер получи право да изпълни дузпа заради неволна игра с ръка на Алфонсо Дейвис в наказателното поле. Звездата Кай Хаверц застана зад топката и намери горния ляв ъгъл с безпощаден изстрел.

Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен 2:4

 

0:1 Давид Алаба - 16'
0:2 Серж Гнабри - 24'
0:3 Роберт Левандовски - 59'
1:3 Свен Бендер - 64'
1:4 Роберт Левандовски - 89'
2:4 Кай Хаверц - 95', дузпа