Галерия

Белгия - Англия, двубой за третото място на световното първенство по футбол в Русия. Стадион "Санкт Петербург", 17.00 часа българско време.


Вероятни състави:

Белгия: Куртоа, Вертонген, Алдервейрелд, Компани, Мюние, Витсел, Фелайни, Чадли, Де Бройне, Азар, Лукаку

Англия: Пикфорд, Стоунс, Магуайър, Роуз, Уокър, Александър-Арнолд, Дайър, Делф, Лингард, Варди, Кейн


Прогноза на Gol.bg:

Галерия

Двата отбора бяха сред скритите фаворити на шампионата на планетата в Русия, но отпаднаха от борбата за най-ценния трофей във футбола точно в подножието на върха.

И в двете страни очакванията бяха огромни след влизането във фазата на полуфиналите, затова днешната среща ще бъде сред най-тъжните и в двата лагера. Престижът от спечелването на третото място все пак е налице, затова можем да си пожелаем играчите да действат освободено и да демонстрират най-доброто, на което са способни.

До момента Белгия и Англия имат по един мач за трето място, който са загубили. "Червените дяволи" бяха сразени с 4:2 след продължения от Франция през 1986 година, а четири години по-късно британците останаха четвърти, губейки от домакина Италия с 1:2.

Галерия

Статистиката показва 22 изиграни мача между белгийци и англичани, като "Трите лъва" имат цели 15 победи и само две поражения. Най-пресният двубой обаче отиде в актива на Белгия (в груповата фаза на тазгодишното световно първенство).

Сблъсъците им на световни финали са само два - вълнуващо равенство 4:4 на Мондиал 1954 в Швейцария и осминафиналния мач на Мондиал 1990 в Италия, когато Дейвид Плат вкара в продълженията безценния гол за островитяните.

За Белгия третото място би било най-доброто представяне на световни първенства. Момчетата на Роберто Мартинес със сигурност ще искат да помогнат на вратаря Тибо Куртоа и на плеймейкъра Еден Азар да спечелят индивидуалните награди. Ромелу Лукаку пък преследва англичанина Хари Кейн в листата на най-добрите стрелци.

Галерия

Почти сигурно обаче Хари ще си осигури Златната обувка, защото има 6 гола на сметката си и при още един гол ще бъде най-добрият реализатор на световни финали от 2002 година насам. При евентуален хеттрик пък той ще бъде най-добрият стрелец от Мондиал 1970 насам.

Който и да триумфира тази вечер, ще затвърди традицията европейска нация да печели мача за трето място, защото това ще бъде десетият пореден случай. Съдийската бригада ще бъде от Иран, като главен арбитър е Алиреза Фагани.

Интересното е, че Белгия е "най-английският" отбор след самите британци, защото цели 12 техни футболисти играят във Висшата лига - Куртоа, Миньоле, Алдервейрелд, Вертонген, Компани, Де Бройне, Фелайни, Дембеле, Чадли, Азар, Лукаку и Батшуай.

Очакваме изключително зрелищен, динамичен и открит сблъсък с много положения и голове в двете врати. Нашият "лек" фаворит със сигурност няма да се хареса на английската преса.


Резултат: Белгия - Англия 3:2