Кубинският боксьор в тежка категория Луис Ортис е дисквалифициран за една година и изключен от ранглистата на Световната боксова асоциация (WBA) за второ нарушение на антидопинговите правила само в рамките на месец, това съобщава порталът boxingscene, позовавайки се на WBA.

През октомври 38-годишният кубинец доброволно даде допинг-проба в рамките на антидопинговата програма на Асоциацията, а тестът се оказа положителен за диуретиците хлоротиазид и хидрохлоротиазид. Ортис имаше право да поиска отваряне на Б-пробата до 20-и октомври, но той не е изпратил писмо с такова желание.

На 29-и септември Ортис не се подложи на допинг-тест преди боя за титлата световен шампион във версия WBC с американеца Дионти Уайлдър, като тестването е било направено от програма за доброволно тестване (VADA). По-късно той беше отстранен от този мач, а съперник на Уайлдър в боя за титлата ще стане бившият шампион във WBC Бърмейн Стивърн.

Съгласно правилата на организацията, след второ подобно нарушение, боксьорът е заплашен с изключване от рейтингите и отстраняване от мачове. Срокът на изключването на Ортис е до 22-и септември 2018-а година. Но след 22-и март идната година WBA може да свали санкцията, ако Ортис не бъде уличен в още нарушения и се присъедини към програмата Чист бокс на VADA.

Кубинският боксьор към момента няма поражение, а от 27 боя е спечелил 23 с нокаут, а останалите е спечелил по точки. Два мача са му били отменени по различни причини.