Непобедените на професионалния боксов ринг Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри ще се изправят един срещу друг на 1 декември, обяви промотърът на Фюри Франк Уорън. Двамата ще се срещнат на американска земя, като почти сигурно мачът ще е в Лас Вегас. Залогът в сблъсъка ще е най-престижната титла в тежката категория - на Световният боксов съвет (WBC).

Турнето, с което ще бъде промотиран боксовияt двубой на годината, ще започне със съвместна пресконференция в Лондон на 1 октомври. След това ще продължи със събития в Ню Йорк и Лос Анджелис.

"Дионтей, получаваш мача и с ги в голяма опасност. Никога досега не съм срещал човек, когото да не мога да победя - и на боксовия ринг, и на улицата. Знам, че удряш здраво и че си непобеден. Знам, че имаш голяма уста и много искаш да спечелиш, но аз го искам много повече. Не можеш да ме победиш", закани с Фюри във видеообръщание в "Инстаграм".

По-късно и Уайлдър публикува видео в социалните мрежи. "Нямам търпение. Ще бъде вълнуващ мач, експлозивен мач, мач за историята. Двамата най-добри в тежката категория ще се изправят един срещу друг. Ще дадем на хората това, което искат", каза американецът, цитиран от "Дневник".

Уайлдър, който е бронзов медалист от олимпийските игри в Пекин през 2008 г., има 40 победи в 40 мача като професионалист, 39 от които с нокаут. Последният му двубой беше през март срещу друг непобеден боксьор - кубинеца Луис Ортис. Уайлдър спечели с технически нокаут в десетия рунд и направи седма поредна успешна защита на пояса си.

Фюри има 27 победи в 27 мача, 19 от които с нокаут. През ноември 2015 г. той шокира боксовия свят, след като свали от трона Владимир Кличко. Британецът нанесе първа загуба на украинеца от 11 години и спечели световните титли на WBA, IBF, WBO и IBO.

Впоследствие Кличко активира клаузата за реванш в договора им. Срещата беше отлагана два пъти от Фюри и в крайна сметка не се състоя. Британецът беше обвинен в употреба на допинг през юни 2016 г., като призна, че е взимал редовно кокаин, за да се бори с депресия.

Забавеното решение по обвинението на Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD) доведе до спор между организацията и боксьора. В края на 2017 г. двете страни се споразумяха за двегодишно наказание със задна дата. Това отвори вратите пред Фюри, който успя да си върне и боксовия лиценз.

Бившият световен шампион се завърна на ринга през юни с победа срещу албанеца Сефер Сефери. Преди месец британецът изигра още един двубой, като надигра по точки италианеца Франческо Пианета.