Борусия Дортмунд съсипа Байер Леверкузен с 4:0 в дербито на 31-и кръг на германската Бундеслига, което се игра на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Момчетата на Петер Щьогер изиграха много силно първо полувреме, но се оттеглиха на почивка само с един гол аванс, дело на Джейдън Санчо. По-рано англичанинът направи фрапантен пропуск сам срещу вратаря, а Марко Ройс нямаше никакъв късмет, защото негов гол беше отменен от системата за видеоповторение VAR, а след това изпусна и дузпа.

Ройс все пак се реваншира десетина минути след почивката, когато удвои след подаване на Гьотце. Асистенция на Санчо за Максимилиан Филип в средата на втората част пък показа в цифри видимото игрово превъзходство на вестфалци в двубоя, а в 79-ата минута второто голове подаване на Санчо доведе до второто попадение на Ройс в мача.

Победата позволи на Дортмунд да изпревари съперника и с актив от 54 точки да се върне на третото място. "Аспирините" са четвърти с 51 пункта, но вече водят само с две точки на петия Хофенхайм.


Домакините започнаха много по-агресивно и в първите минути пробваха центрирания и удари към вратата на съперника. Първо опитът на Санчо не се получи, после Ройс беше блокиран, а тупалката на Гьотце срещна тялото на съперник. При една от редките акции на гостите Аларио стреля неточно и слабо.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Джейдън Санчо направи непростим пропуск сам срещу вратаря! Той беше изведен с разкошен пас от Марко Ройс, но останал очи в очи с Йозджан, младият англичанин би право в тялото на вратаря.

Във фаталната 13-ата минута късметлията Санчо все пак успя да вкара. Отново той се оказа на правилната позиция и след извеждащ пас на Пулишич се реваншира за непростимия си пропуск малко по-рано. До голяма степен обаче възможността пред британеца се откри заради подхлъзването на Хенрихс в наказателното поле.

Още в следващата атака на домакините Санчо се опита да върне жеста на Пулишич и изведе американеца в наказателното поле, но път Хенрихс подложи крака си при удара на Кристиан. 

В 34-ата минута Марко Ройс се опита да скъса мрежата на съперниковата врата, вкарвайки зрелищно от въздуха в наказателното поле. Домакините вече празнуваха попадението, когато реферът го отмени след консултация със системата за видеоповторение VAR, която показа много тънка засада на Максимилиан Филип при подаването към него.

Малко след това това обаче Ретсос събори Пулишич в наказателното поле и арбитърът Маркус Шмидт правилно посочи бялата точка. Ройс стреля силно в долния лъв ъгъл, но вратарят Йозджан спаси!

Борусия започна много силно второто полувреме и натисна здраво. Първо Марио Гьотце се забави и пропусна златна възможност, а след това Марко Ройс нацели гредата. 

В 55-ата минута обаче двете звезди на домакините матираха съперника. Гьотце припомни за най-добрите си дни, чуквайки много елегантно за Ройс, който финтира вратаря и вкара в опразнената врата.

Дортмунд тръшна съперника си в тежък нокдаун в средата на второто полувреме, когато Санчо записа асистенция. Той пусна за Максимилиан Филип и нападателят вкара майсторски след много добро спиране на високо скорост.

Първият точен удар за гостуващия отбор дойде едва двайсетина минути преди края на редовното време, но влезлият като резерва Карим Белараби не затрудни Бюрки. Малко след това Бюрки спаси доста по-опасен удар на Хаверц.

В 79-ата минута Ройс се разписа за втори път в мача след втората асистенция на Санчо. Той получи отляво и центрира към далечната греда, където Марко Ройс вкара с глава в далечния ъгъл.


Борусия Дортмунд - Байер Леверкузен 4:0

1:0 Джейдън Санчо - 13'
2:0 Марко Ройс - 55'
3:0 Максимилиан Филип - 63'
4:0 Марко Ройс - 79'


Отменен от VAR гол: Ройс (Дортмунд) - 34'

Пропусната дузпа: Ройс (Дортмунд) - 38'


Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Сократис, Аканджи, Пишчек, Вайгъл, Гьотце, Санчо, Пулишич (Дахуд - 72'), Ройс (Гомес - 86'), Филип (Толян - 81')

Байер Леверкузен: Йозджан, Бендер, Та (Йедвай - 42'), Ретсос, Кор, Арангиз, Хенрихс, Бейли (Хаверц - 46'), Брандт, Аларио (Белараби - 69'), Фоланд