Фортуна Дюселдорф хвърли бомбата на 16-ия кръг на германската Бундеслига, побеждавайки лидера Борусия Дортмунд с 2:1.

Вкаралият хеттрик на Байерн насред Мюнхен Доди Лукебакио откри резултата в средата на първото полувреме, а десетина минути след паузата Ян Цимер препарира Бюрки с великолепен снаряд.

Играта на "жълто-черните" не се получаваше, но пък в 81-ата минута влезлият като резерва Пако Алкасер върна своите в мача след гол с глава. До края обаче рурци така и не стигнаха до ново чисто голово положение.

Фортуна Дюселдорф събра 15 точки и излезе от зоната на изпадащите, докато Дортмунд (39 пункта) вече води само с 6 точки на втория Борусия Мьонхенгладбах след първото си шампионатно поражение за сезона.


Първата интересна възможност на стадион "Меркур Шпиларена" беше създадена от домакините, но вкаралият хеттрик на Байерн насред Мюнхен нападател Лукебакио се позабави и изстрелът му беше блокиран от бранител. После Усами получи добра възможност, но стреля покрай лявата греда.

Борусия не създаде нито една опасна атака през първия четвърт час игра и секунди след изтичането му Марко Ройс прати топката в мрежата на съперника. Попадението обаче беше отменено, тъй като съдийската бригада маркира засада на Кристиан Пулишич.

В 22-ата минута именно Лукебакио откри резултата след много добра акция на Фортуна. Той беше изведен от дълбочина с прекрасно подаване от Щьогер, надбяга защитата на съперника и не остави шансове на Бюрки с плътен удар с левачката.

Половин час след началото на мача "фалшивата деветка" Марио Гьотце отправи техничен и точен, но сравнително слаб удар, който по никакъв начин не затрудни стража на дюселдорфци. В 38-ата минута на отсрещната врата Усами направи пропуска на мача, тъй като не успя да вкара на празна врата от движение!

След почивката рурци вдигнаха оборотите и играта се водеше в половината на техния противник, но момчетата на Фридхелм Функел нанесоха втори удар от нищото. Цимер отправи страховит диагонален снаряд извън наказателното поле и заби кълбото в горния ляв ъгъл.

Треньорът на гостуващия отбор Люсиен Фавре реагира незабавно и извърши офанзивна двойна смяна, но двайсетина минути преди края Борусия все още имаше само един точен удар в мача. Марко Ройс получи леко вдясно в пеналта и шутира, но беше блокиран от защитник. Домакините отвърнаха с удар на Лукебакио, но Бюрки улови.

Много по-добра беше ситуацията пред Гьотце, който намери топката много добре, но тя срещна отново тялото на бранител. Пако Алкасер пробва добавка, но изобщо не уцели вратата. Фортуна пак погледна напред и при тупалката на Щьогер дори се създаде зрителна измама, че кълбото е във вратата, но то излезе в аут.

В 81-ата минута Дортмунд върна интригата с попадение на обичайния заподозрян Пако Алкасер. Испанецът вкара с глава след центриране на Лукаш Пишчек, като основната работа преди това беше свършена от Джейдън Санчо. До края обаче не се стигна до нова опасна ситуация и дортмундци претърпяха първото си поражение за първенство през кампанията.


Фортуна Дюселдорф - Борусия Дортмунд 2:1

1:0 Доди Лукебакио - 22'
2:0 Ян Цимер - 56'
2:1 Пако Алкасер - 81'


Фортуна Дюселдорф: Рензинг, Айхан, Камински, Гизелман, Цимерман, Финк, Соботка (Бодзек - 70'), Цимер, Усами (Раман - 87'), Щьогер, Лукебакио (Хенингс - 88')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Диало, Аканджи (Топрак - 46'), Шмелцер, Пишчек, Дилейни (Алкасер - 61'), Витсел, Ларсен (Санчо - 60'), Ройс, Пулишич, Гьотце