РазенБалшпорт Лайпциг загуби с 0:1 от Борусия Дортмунд дербито от 18-ия кръг на германската Бундеслига. Единственото попадение бе дело на Аксел Витсел в средата на първата част.

Двата отбора започнаха много добре, но постепенно темпото на игра спадна. Витсел беше полезен както в атака, така и в обичайната си роля на дефанзивен халф.

С няколко спасявания след паузата се отличи вратарят на вестфалци Роман Бюрки, който спаси своите.

Така лидерът Дортмунд събра 45 точки и остана на шест пред втория в таблицата Байерн Мюнхен, докато РБ Лайпциг е четвърти с 31 пункта.


Треньорът на гостите Люсиен Фавре остави на резервната скамейка голмайстора в първенството за есента Пако Алкасер, а капитанът Марко Ройс изобщо не беше в групата заради сравнително лека контузия, която получи на тренировка.

Двата отбора не отделиха време за излишното опознаване и се втурнаха в здрава битка за всяка педя терен. 

Спряганият за трансфери в Байерн и Дортмунд германски национал Тимо Вернер отправи удар с глава, но беше маркирана засада, а на отсрещната врата Аксел Витсел тества рефлекса на Петер Гулаши с точен, но сравнително безобиден шут.

В 19-ата минута обаче нямаше кой да спре Витсел, който заби истински снаряд в мрежата на противника, реализирайки с помощта на напречната греда след изпълнение на корнер. Интересното е, че белгиецът вкара на "биковете" още в дебюта си в Бундеслигата в първия кръг на този сезон.

Лаймер отправи удар в наказателното поле на весфалци след изтичането на час игра, но отново Витсел се оказа най-важен за своите, подлагайки тялото си. На отсрещната врата защитникът на Борусия Диало отправи удар с глава, но покрай левия страничен стълб.

Веднага след почивката РБ създаде най-доброто си положение. Конате проби отдясно и подаде за Забитцер, който се забави, но все пак отправи удар. Роман Бюрки обаче скъси ъгъла и успя да парира. На отсрещната врата Максимилиан Филип беше изведен сам срещу Гулаши, но вратарят на домакините спаси с крак сигурно попадение.

Доста интересен беше моментът, в който Тимо Вернер се подхлъзна при слабо връщане на Дилейни, но все пак не позволи да бъде преодолян. На отсрещната врата Рафаел Герейро отправи директен изстрел от пряк свободен удар в средата на втората част, но Гулаши улови спокойно.

Четвърт час преди края Забитцер изпорти невероятно положение. Той получи на изгодна позиция сам срещу Бюрки, но стреля право в обсега му.

В последната минута на мача влезлия като резерва Пако Алкасер можеше да отбележи 13-ото си попадение за сезона, но уцели гредата след извеждащия пас на Кристиан Пулишич.

В 93-ата минута пък ударът с глава на резервата на Лайпциг Куня мина на милиметри от целта.


РазенБалшпорт Лайпциг - Борусия Дортмунд 0:1

0:1 Аксел Витсел - 19'

 

РазенБалшпорт Лайпциг: Гулаши, Упамекано, Конате, Халстенберг, Клостерман, Деме (Куня - 81'), Кампъл, Лаймер (Огюстен - 88'), Зибетцер, Поулсен, Вернер

Борусия Дортмунд: Бюрки, Вайгъл, Диало, Хакими, Пишчек, Дилейни, Витсел, Герейро (Пулишич - 76'), Санчо (Волф - 88'), Филип (Алкасер - 79'), Гьотце