Малцина вярваха, че Борусия Дортмунд ще запази шестте точки пред Байерн Мюнхен на върху в класирането, особено след успеха на шампионите с 3:1 над Хофенхайм.

Причините за песимизма по адрес на вестфалци са няколко. Първо, техният съперник РБ Лайпциг нямаше загуба на свой терен този сезон и беше гладен за реванш за срамното 1:4 в Дортмунд на старта на кампанията.

Второ, Борусия получи сериозен шамар преди дербито в Лайпциг, защото капитанът Марко Ройс се контузи на тренировка и отпадна от групата. Голмайсторът Пако Алкасер също имаше проблеми и остана на пейката.

В тяхно отсъствие треньорът Люсиен Фавре заложи на Марио Гьотце и Максимилиан Филип в предни позиции. Интересното е, че героят от финала на Мондиал 2014 се оказа и футболистът с най-много пробягани километри за гостите - близо 13 километра.

За капак Марио влизаше в единоборствата и при ситуация (на снимката) буквално се подигра с Кевин Кампъл, който се въртеше около топката и не можеше да разбере къде се намира тя... Гьотце спечели 40% от единоборствата си със здравеняците в отбраната на "биковете" Конате и Упамекано, което е изключително висок процент като се има предвид ниския му ръст и факта, че той не е нападател.

Другите ключови играчи за Борусия в събота бяха вратарят Роман Бюрки, заелия спешно роля като централен защитник Юлиан Вайгъл и авторът на единствения гол Аксел Витсел.

Бюрки често е критикуван за безумните си изяви, но срещу РБ спаси своите с невероятни намеси на шест пъти. За шести път този сезон Роман не пуска гол и през кампанията има 76% спасени удари към вратата си.

Слабичкият Вайгъл искаше да си ходи през зимата, но вече със сигурност остава. Той трябваше да спасява отбора заради пороя от контузии на бранителите (Аканджи, Топрак и Загаду), но игра така, все едно винаги е бил защитник, както отбеляза и спортният директор Михаел Цорк. Вайгъл завърши мача с 62% спечелени единоборства, което е топ показател за рурци.

Витсел пък не само вкара атрактивния единствен гол в мача, но както по принцип беше изключително полезен в дефанзивен план, носейки важни три точки на отбора си.