Той е смятан за най-големият германски талант с толкова срамно малко количество късмет. Тъкмо изглеждаше, че кошмарният период вече е зад гърба му и болката се завърна с гръм и трясък. 

Марко Ройс прави най-силния сезон в кариерата си, вкарвайки 13 гола в Бундеслигата, гарнирани с шест асистенции. Носи Борусия Дортмунд на гръб и отдавна е в сърцата на феновете на клуба. Заради магическото си докосване и думите "Аз не съм предател и никога няма да отида в Байерн".

Но контузиите отново заваляха. Този път е "само" мускулен проблем в бедрото. Лазаретът беше забравил как изглежда Марко, но "германският пациент" се завърна там, където феновете не искат да бъде. Травмата на техничаря веднага се отрази на Борусия и в рамките на няколко дни тимът се срина - отпадна за Купата на Германия насред Дортмунд срещу Вердер и дни по-късно проигра аванс от 3:0 срещу Хофенхайм. Също насред Дортмунд, макар да водеше с три гола до 75-ата минута.

В сряда вестфалци бяха пометени от Тотнъм с 3:0 в първи 1/8-финален сблъсък на Шампионската лига и практически отпаднаха. Според мнозина анализатори момчетата на Люсиен Фавре са обречени, защото липсата на Ройс се отразява не само върху играта в спортно-технически план. Отсъствието му е преди всичко психологически проблем за лидера в Бундеслигата, чийто сезон е на път да рухне напълно в рамките на дни.

Куп експерти са на мнение, че ако не беше засегнат от пороя от травми и имаше една щипка късмет в повече, Ройс щеше да бъде реален кандидат за спечелване на Златната топка. Защото безспорно е най-добрият германски футболист. И Марио Гьотце има голям талант, но това при Марко е нещо различно. Докосването му наистина е магическо. Но някакъв зъл демон винаги го дебне и му причинява болка от най-различно естество.

През 90-те години на миналия век Германия имаше носители на Златната топка - Лотар Матеус и Матиас Замер. В сравнение с Ройс те ритаха топката с ботуши. Нямаха "мекия" му глезен, нито погледа върху играта в последната третина на терена. Бяха класа, но биткаджии по природа и компенсираха с голямо себераздаване. Затова и Марко щеше да бъде заслужен носител на най-ценния индивидуален приз. Ако беше останал здрав през годините, което щеше да му даде невиждано за кариерата му постоянство.

Обявен за карък №1 в Германия, асът на Борусия пропусна Мондиал 2014 малко преди турнира заради жестока контузия в глезена, получена в контрола десетина дни преди първия мач на Маншафта на първенството. 

Две години след това травма в аддукторите го извади извън състава на Йоги Льов за Евро 2016. По същия сценарий - малко преди шампионата... Като изключим сезон 2013/14, Ройс няма нито една кампания с поне 30 мача в Бундеслигата за Дортмунд. Причината: контузиите. Глезените, аддукторите, коляното (скъсана кръстна връзка), куп мускулни травми. Той пропусна голяма част от сезон 2017/18 заради скъсаните връзки на коляното и беше отписан за големия футбол. 

Въпреки това Марко винаги успяваше да се завърне и периодично да ни спира дъха с фамозни отигравания. На моменти оставаш с усещането, че той се рее по терена, все едно е изпаднал в безтегловност космонавт, който се забавлява с това, което прави. В неговите крака топката изглежда опитомена и красива. И същевременно опасна за противниците.

През този сезон 29-годишният Ройс стана играч на месеца в Бундеслигата цели три пъти. EA Sports го избра за лице на корицата си за FIFA 17. След като четири поредни години тази чест се падаше на Лео Меси. Преди това две години изборът падаше върху Кристиано Роналдо. Можеше да бъде нещо подобно и със Златната топка... В един друг свят, в който контузиите нямаха думата.

Първият трофей на Ройс дойде чак през пролетта на 2017 година, когато Борусия Дортмунд спечели купата на Германия. Не е за вярване, че толкова добър футболист оставаше "капо" преди това. Той можеше да отиде където си поиска и да рине трофей след трофей, но остана верен на "жълто-черните". На своя отбор. Защото мотото на клуба е "Истинска любов". Мото, което не асимилираха наемниците Марио Гьотце, Роберт Левандовски и Матс Хумелс.

Искаха го Барселона, Реал Мадрид, Байерн Мюнхен, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. И кой ли още не. Но Марко отсече "Не. Оставам в Дортмунд, защото тук не ми липсва нищо".

"Футболистите на най-високо ниво получаваме много пари, но като част от играта плащаме висока цена със здравето си. Ще кажете "той взима толкова много пари", но не ми пука за това. Бих дал всичките си пари, за да бъда здрав и да правя това, което обичам - да играя футбол", насълзи очите ни Ройс с откровено признание пред списание GQ преди време. 

В момента Марко е в добра позиция за първата си титла в Бундеслигата. Борусия Дортмунд води с 5 точки на шампиона Байерн, но това 3:3 с Хофе стои изключително дразнещо пред погледа на всеки, който обича играта. Защото за доброто на футбола Бундеслигата се нуждае от нов шампион. С финтиралия контузиите капитан Ройс, прегърнал сребърната салатиера с навлажнени от облекчение очи.


Друми Георгиев, Gol.bg