Шалке тресна с 4:2 Борусия Дортмунд на "Сигнал Идуна Парк" и записа страхотна победа в едно лудо и драматично Рурско дерби.

"Миньорите" не само се подиграха с "вечните" си съперници на арената им, но и ги спряха в битката им с Байерн Мюнхен за шампионската титла. Дортмунд има 69 пункта, докато "баварците" са с точка повече, но и мач по-малко. Шалке от своя страна почти си гарантира оставането в Първа Бундеслига, след акто дръпна с цели 9 точки пред Щутгарт.

Трябва да се отбележи, че домакините доиграха мача с 9 играчи, след като от игра бяха изгонени Марко Ройс (60) и Мариус Волф (66). Интересното е, че и двамата бяха пратени под душовете за нарушения срещу Сердар.

Дортмунд започна страхотно мача и дръпна с гол на Марио Гьотце (14), но след това два пъти за Шалке се разписа Даниел Калиджури (18-дузпа и 62), веднъж опънаха мрежата Салиф Сане (28) и Емболо (86), Витцел също вкара (85) и за кратко върна надеждите на отбора си. Така гостите си взеха заслужено победата и препънаха Дортмунд в битката за титлата.


Срещата на "Сигнал Идуна Парк" започна спокойно, но домакините успяха да вземат инициативата и да натиснат Шалке. В 11-ата минута Томас Дилейни се озова на чиста позиция, но не успя да вкара. Дортмунд продължи да пресира и бързо вкара.

Три минути по-късно Джейдън Санчо центрира към Марио Гьотце, който от задна позиция непокрит вкара за 1:0. Трибуните подкрепящи "жълто-черните" избухнаха в еуфория, а гостуващите ултраси избесняха на това попадение и хвърлиха факла на терена, която удари Санчо, но за щастие не се стигна до нещо сериозно.  

В 16-ата минута Шалке изпусна страхотен шанс чрез Брийл Емболо, но само две минути по-късно се стигна до дузпа за гостите. Тогава Вайгъл игра с ръка в наказателното си поле при удар на Емболо и след намесата на VAR бе отсъден наказателен удар. Зад бялата точка застана Даниел Калиджури и опъна мрежата за 1:1.

Страховито начало на мача, а това бе само началото. Играчите на Дортмунд отново се втурнаха в атака, но с пропуски се отчете Марио Гьотце. Така се стигна до 28-ата минута, когато гостите направиха пълен обрат и попариха Дортмунд. Тогава Даниел Калиджури намери Салиф Сане при ъглов удар и той с глава вкара за 1:2.

След половин час игра с пропуск се отчете Томас Дилейни. В 38-ата минута пък звездата на домакините Марко Ройс нямаше шанс да изравни. До края на полувремето Дортмунд натискаше, но стигна само до пропуск на Дилейни. За Шалке с попадението пък се размина Матия Настасич.

Второто полувреме започна с натиск на домакините, които бързо стигнаха до положение, но Рафаел Герейро не успя да изравни. Гостите обаче отговориха с удар на Бургщалер, но топката мина до гредата. В 55-ата минута Герейро се освободи отдясно и стреля мощно с левия крак, но в аут.

След час игра Дортмунд остана в намален състав. Тогава Марко Ройк влезе брутално в краката на Сердар и му бе изваден директен червен картон. Домакините скочиха и награбиха съдията, но той не си промени решението и Ройс пое към съблекалните.

Нарушението на Марко наистина бе отзад и доста грубо, но от множеството повторения така и не стана ясно дали наистина заслужаваше директно изгонване. Само секунди по-късно Дортмунд бе вече в нокаут, след като Даниел Калиджури изпълни фамозно пряк свободен удар и не остави шансове на Бюрки за 1:3.

Драмата за домакините бе пълна в 66-ата минута, когато червен картон получи и Мариус Волф, като нарушението му отново бе срещу Сердар. Така "жълто-черните" останаха с 9 играчи и два гола пасив. В следващите минути Шалке правилно владееше топката, спокойно разиграваше и не даваше почти никакви шансове на Дортмунд.

В 85-ата минута "жълто-черните" заслужено намалиха, след като сътвориха страхотна атака и отблизо Витцел вкара за 2:3. В ответната атака обаче гостите отново показаха, че този мач е техен и след тупалка на Емболо дръпнаха с 2:4. До кая не се случи нищо интересно и така Шалке заслужено се поздрави с победата.

Борусия Дортмунд - Шалке 2:4

Голмайстори:

1:0 Марио Гьотце (14)
1:1 Даниел Калиджури (18)
1:2 Салиф Сане (28)
1:3 Даниел Калиджури (62)
2:3 Витцел (85)
2:4 Емболо (86)

Борусия Дортмунд: Бюрки, Волф, Вайгъл, Аканжи, Диало, Витцел, Дилейни, Санчо, Герейро, Ройс, Гьотце, 

Шалке 04: Нюбел, Стамбули, Сане, Настасич, Калиджури, Маккени, Маскарей, Сердар, Очипка, Емболо, Бургщалер