Вердер Бремен и Борусия Дортмунд направиха зрелищно 2:2 в дербито от 32-ия кръг на Бундеслигата, играно на "Везерщадион".

Головете за гостите бяха дело на Кристиан Пулишич още в 6-ата минута и Пако Алкасер в 42-ата. "Жълто-черните" пропуснаха няколко отлични шанса да увеличат преднината си, а с основна заслуга за това беше вратарят Иржи Павленка, който спаси всичко възможно.

И както много пъти през сезона, индивидуалните грешки провалиха рурците. Първо Роман Бюрки допусна смешен гол между краката си след удар на Кевин Моланд, а в 75-ата минута Клаудио Писаро оформи крайния резултат. Той се разписа благодарение на Мануел Аканджи, който позволи на Лудвиг Аугустинсон да му открадне топката в наказателното поле.

Вижте класирането в Бундеслигата

Така Дортмунд изостава на 4 точки от лидера Байерн Мюнхен два кръга преди края и титлата се превърна в мираж, тъй като баварците се нуждаят от две точки. Вердер пък събра 47 т. и заема 9-то място.


Мачът започна с опасно положение за рурците. Пако Алкасер получи пас в наказателното поле и стреля от движение, но защитник на домакините блокира удара. После играта беше затруднена заради пуснатите от феновете димки, които във влажния възхуд трудно се разстелиха и това намали видимостта на футболистите.

Гостите се ориентираха по-добре в обстановката и поведоха в 6-ата минута. Кристиан Пулишич беше изпуснат и с чудесен шут точно в долния ляв ъгъл матира вратаря за 1:0! Вердер отговори 120 секунди по-късно чрез Дейви Клаасен, който стреля силно, но над вратата. След четвърт час игра Марио Гьотце се обърна пред погледа на Нури Шахин и отправи истински снаряд, но този път Иржи Павленка изби.

В следващите минути нямаше интересни положения, а защитата на Дортмунд държеше противниковите нападатели далеч от Роман Бюрки, който още нямаше повод за намеса. След повече от половин час игра Милот Рашица пробва удар от дистанция, преминал над напречния стълб. После за първи път в мача Вердер успя да упражни по-дълготраен натиск, но вместо да изравни, получи втори гол във вратата си.

В 42-ата минута "жълто-черните" спечелиха фаул на чудесна позиция, откъдето Алкасер с великолепно изпълнение матира Павленка за 2:0! До края на полувремето Дортмунд пропиля шанс да сложи точка на спора. Първо Абду Диало не успя да засече пред опразнената врата, а след това и Гьотце не вкара от добра позиция.

Втората част започна с удар на Рафаел Герейро, който Павленка изби. Домакините отговориха с далечен шут на Максимилиан Егещайн, но Бюрки не беше затруднен. Мачът продължи да бъде двуостър и Пулишич не успя да засече хубаво с глава на близката греда. В 54-ата минута Томас Дилейни се опита да изненада стража на домакините, но той внимаваше и лиши халфа от един от най-красивите голове през сезона.

В 58-ата минута Алкасер се разписа, след като изпревари Себастиан Лангкамп, но голът беше правилно отменен заради засада на нападателя. Треньорът на Вердер Флориан Коофелт взе мерки след час игра и извади Шахин за сметка на легендата Клаудио Писаро. И малко по-късно той се озова на стрелкова позиция, но не се възползва пред открилия му се шанс. 

В 65-ата минута Джейдън Санчо центрира от фаул, Алкасер засече с глава, но за сетен път Павленка беше на мястото си и остави "бременските музиканти" в сблъсъка. Домакините намалиха изоставането си в 70-ата минута от абсолютно нищото. Тогава резервата Кевин Моланд стреля и Бюрки позволи топката да мине между краката му за 1:2!

В 75-ата минута Писаро възстанови равенството след нова индивидуална грешка! Мануел Аканджи позволи на Лудвиг Аугустинсон да му открадне топката от наказателното поле. Последва подаване към ветерана, който матира Бюрки за 2:2! После Гьотце игра с ръка в наказателното поле, но след допитване до ВАР главния съдия Марко Фритц реши, че няма дузпа.

До края не падна нов гол и срещата завърши 2:2. 

Вердер - Дортмунд 2:2 

Голмайстори: 0:1 Пулишич (6), 0:2 Алкасер (42), 1:2 Моланд (70), Писаро (75)

Вердер: Павленка, Фрийдъл, Лангкамп, Велкович, Аугустинсон, Шахин (60-Писаро), Клаасен, М. Егещайн, Крузе, Осако (60-Мовалд), Рашица
Треньор: Флориан Коофелт

Дортмунд: Бюрки, Аканжи, Вайгъл, Диало (90-Филип), Герейро, Витцел, Дилейни (83-Дахуд), Санчо, Гьотце (82-Ларсен), Пулишич, Алкасер
Треньор: Люсиен Фавър

Стадион: Везерщадион
Съдия: Марко Фритц
Жълти картони: Клаасен, Фрийдъл (Вердер); Вайгъл (Дортмунд)