Шефът на германските футболни съдии разкритикува някои от реферите, които обслужват мачовете в Бундеслигата след серия спорни решения по отношение на тълкуването на играта с ръка.

Луц Михаел Фрьолих, който управлява съдийската комисия на ГФС, днес даде пресконференция, в което обявява разочарованието си от отсъждания на определени съдии.

В мачовете тази събота имаше три случая на игра с ръка, които не бяха отсъдени като дузпи, въпреки разглеждането на ситуациите с помощта на видео-асистентите. На въпрос на Ди Велт Фрьолих заявява, че играта с ръка е била дискутирана много интензивно на последния съдийски семинар и също така са били давани много примери от актуални или по-стари мачове.

"Беше ясно посочено какво е наказуемо и какво не е. Затова сега сме объркани и малко разочаровани от различните решения в сравними като стойност ситуации", казва още съдийският шеф в Германия. "Но все пак има и логичното обяснение, че всеки човек приема едно и също нещо по различен начин, както във футбола, така и в живота."

Фрьолих добави, че въпросът с уеднаквяването на критериите трябва да бъде разгледан спешно на следващото възможно събиране.

"Разбира се, че отново трябва да говорим с реферите. Те трябва да въведат на терена това, което обсъждахме с тях", добави началникът.

Коментирайки съдийските отсъждания от събота, Луц Михаел Фрьолих заяви, че е било грешка да се даде дузпа за Хановер'96 срещу Байерн (Мюнхен), след като топката е докоснала Жером Боатенг. Съдията изгледа ситуацията на монитор до терена преди да вземе решение да посочи точката за наказателен удар.

В същото време пък е трябвало да бъде дадена дузпа за Щутгарт, когато Керим Рекик от Херта (Берлин) е ударил топката с ръка в наказателното поле, добави бившият международен съдия. След мача пък видео-асистентът от стаичката се е извинил, защото е пропуснал ситуацията.

"Играта с ръка беше водеща тема при няколко други спорни ситуации. Миналата седмица старши треньорът на Борусия (Дортмунд) Люсиен Фавре буквално агонизираше, когато съдията отсъди дузпа заради отклонила се топка от горната част на ръката на Юлиан Вайгъл, което помогна на Шалке да спечели с 4:2.

"Това е скандално решение, а защо хората го отсъдиха и имат ли представа от футбола, аз си нямам никаква идея", беснееше специалистът.